1. HASIČSKÝ DĚTSKÝ TÁBOR S SDH SEMILY I.

L.  Sluka - 15.7.2009

Každým rokem přichází SDH Semily I. s nějakou novinkou. Ani v letošním roce tomu není jinak. 1.Hasičský dětský tábor, který je právě tou novinkou, uspořádali v Chotěvicích u Trutnova v kempu Svatá Kateřina od 4. do 11.července 2009.

Tábora se celkem účastnilo na 40 dětí a instruktorů. Příjemné podmínky v areálu kempu, vynikající domácí strava a spolehlivé služby místního personálu přispěli k hladkému průběhu celého pobytu. Ubytování v chatkách po 4 lůžkách, sociální zázemí na slušné úrovni, domácí kuchyně 5x denně atd.

Uprostřed krásné přírody si děti mohli vyzkoušet a naučit se ovládat hasičskou techniku, jízdu na lodích či velbloudech, svoji zručnost při modelování či kreslení, svoji odvahu na stezce odvahy nebo při nočních hlídkách, zručnost při střelbě ze vzduchovky pochopitelně pod odborným dohledem. Společně se rozjeli i do nedaleké ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, i když malá ZOO zahrada byla přímo v kempu a to v poměrně velkém a pestrém výběru. Kde jen tak potkáte páva, kozy, koně, velbloudy, opice, papoušky, lamy a dokonce i dvě koťata tygrů a v rybníkách plno ryb. Na velbloudu se i děti svezli.

Kemp navíc poskytoval další možnosti vyžití, například koupání, míčové hry, orientační soutěže. Společně zde týden prožili i s dětmi zaměstnanců vězeňské služby ČR - Apačové. Společně uspořádali turnaj ve vybíjené, diskotéky nebo soutěž v karaoke, kde se naši malý zástupci umístili na 3.místě. Obdiv nad umem a zručností našich dětí je nutno zdůraznit. Za jeden týden se naučili ovládat hasičskou techniku, požární útok zvládali jako ostřílení hasiči.

To co se naučili i předvedli Apačům z vedlejšího tábora, kterým byla dána možnost si takový požární útok vyzkoušet. Pod vedením našich instruktorů to nakonec zvládli. Za své výkony naše děti postupně obdrželi několik diplomů za různé disciplíny a na úplný závěr i medaile za zvládnutí celého tábora. V pátek 10.července 2009 nás v dopoledních hodinách navštívil i starosta Semil pan Jan Farský. Dětem přivezl něco na zub, seznámil se se zázemím tábora, jak jsou děti ubytováni atd. V krátkém rozhovoru se zajímal i o program a o cíli celé této akce. Společný rozhovor také zasáhl hasičskou techniku. Během celého tábora vládla vzájemná tolerance, klid a pohoda. Nezapomněli jsme ale ani na rodiče. Prakticky denně jsme na našich webových stánkách podávali informace co jsme každý den dělali, jaké bylo počasí, co bylo k jídlu, přidali nějaké foto atd.

Díky sponzorům se mohlo dětem poskytnout nadstandardní vybavení a touto cestou bych všem těmto sponzorům poděkovat, od lékařů po jednotlivé firmy.

Asi si to řada z nás ani neuvědomovala, ale za těch 7-8 dnů vzniklo neobvyklé pouto mezi dětmi i instruktory. Ti se stali jejich maminkami a tatínky a opačně. Když se všichni v sobotu rozjížděli od zbrojnice do svých domovů tak to asi každý pocítil, i když to nedal najevo. Myslím si, že se udělal dobrý krok dopředu, k omlazení sboru, zajištění jeho budoucnosti a vývoje.

Ladislav Bruckner – SDH Semily I.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 7:10:08 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------