SDH SEMILY I. SE SVOU PARNÍ STŘÍKAČKOU OPĚT NA CESTÁCH

L.  Sluka - 28.7.2009

Už jsme si pomalu zvykli, že dobrovolní hasiči ze Semil I. v letošním roce jsou stále na cestách. V sobotu a v neděli 25.- 26.července 2009 se pro změnu se svojí stařičkou parní stříkačkou účastnili 2.ročníku soutěže „První česká soutěž parních stříkaček“ v pražském Ekomuzeu, které sídlí ve stařičké kanalizační čistírně v Praze.

Společně se svými kolegy z dalších čtyř sborů, které již Semilách znají z loňského srazu parních stříkaček u nás v Semilech, se do Prahy vydali již v pátek navečer a to i přes náročný čtvrteční večer, kdy naše město zasáhla nepřízeň počasí a místo příprav na odjezd se aktivně podíleli na likvidaci škod, uvolňování cest a likvidaci nebezpečných stromů. Ale abychom se vrátili k jejich cestě do Prahy.

Po příjezdu se část sester a bratrů ubytovala v nabídnutých prostorech čističky a část v doprovodných vozidlech. Sobotní program byl rozdělen do několika částí, do několika soutěžních kol. Soutěžilo se v disciplínách rychlý zátop parní stříkačky do tlaku páry 5 atm., požárním útoku, disciplínách na přesnost a zručnost. Sobotní zápolení pak zakončilo vyhodnocení celé soutěže. Naši zástupci jako nováčkové celkově obsadili 4.místo jen o pouhý bod za místem třetím.

V průběhu dne bylo možné si prohlédnout hasičský speciál z pražského letiště Ruzyně a v ukázkách bylo předvedeno, co takový speciál umí. Na neděli byla připravena prohlídka místní čistírny. Do svých domovů se všichni účastníci vydali krátce po 14té hodině. V Semilech pak bylo možno vidět parní stříkačku v neděli kolem 17té hodiny, když projížděla městem.

A co dále naši semilští hasiči ještě v dohledné době připravují. Za necelý měsíc, 29.srpna 2009, se rozjedou do Hradce Králové kde se koná celorepublikový sraz milovníků parních strojů na přehlídce „Den paromilů“, která se koná na hradeckém nábřeží. K vidění budou všechna možná zařízení, která jsou poháněna parní silou (auta, parní stříkačky, parní válce atd.). Všechny Vás touto cestou na tuto přehlídku srdečně zveme.

L.Bruckner – SDH Semily I.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 20:08:50 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------