PRÁZDNINOVÁ NABÍDKA ČESKÉHO RÁJE V POLOVINĚ SEZONY

*  Talli - 6.8.2009

Oficiální tisková zpráva
Již pátý týden mohou návštěvníci regionu i místní obyvatelé navštívit některý ze zajímavých programů „Prázdninové nabídky pro každý den“, kterou ve spolupráci s partnery připravilo Sdružení Český ráj. Najdou v ní několik tipů na výlet, nebo i celodenní program.


Červencové a srpnové neděle na zámku Mnichovo Hradiště patří především rodinám s dětmi. Na ty zde čeká prohlídka Muzea města Mnichovo Hradiště, v průběhu které se seznámí s pověstí o obrovi z nedalekých Drábských světniček, která vychází ze hry „Za pověstmi Českého ráje“. Dále mohou navštívit výstavu Kočárky a dítě. Zámecké interiéry si děti prohlédnou s dobově kostýmovaným průvodcem, který je zasvětí do pověsti o zámku. Pohádkové dopoledne vždy zakončí loutkové představení v sale terreně, které pro děti zahraje Divadlo z půdy Fr. Pešána. Dle informací vedení NPÚ Státního zámku Mnichovo Hradiště navštívilo doposud program na zámku na 400 účastníků, přibližně stejný počet i pohádkový program v muzeu. Na divadelní představení v sale terreně se již přišlo podívat 500 diváků. Celý program, je tak považován pracovníky NPÚ doposud za úspěšný. Tomuto úspěchu také napomáhá dobrá spolupráce všech tří subjektů a podpora ze strany Města Mnichova Hradiště.
Velká spokojenost s dosavadní návštěvností panuje i na Hradu a zámku Staré Hrady u Jičína, kde jsou každou středu prostory nádvoří oživeny programem pod názvem „Čest a právo středověku“. Jak řekl majitel zámku Rudolf Suk, program vhodným způsobem doplnil stálou nabídku prohlídek expozic a přispěl k navýšení v současné době již dosti vysoké návštěvnosti objektu. „Čest a právo středověku“ je atraktivní program plný šermířských soubojů, historických scének, do kterých jsou zapojeni i sami diváci, součástí je také řada zajímavých přednášek. Vstup na vystoupení šermířů je zdarma.
Už 78 zájemců se během červencových pondělků zúčastnilo prohlídek turnovských kostelů s kostýmovaným průvodcem. Na středeční večery připravený Magický Turnov již objevilo 68 účastníků. Dle slov pracovníků RTIC Turnov u všech účastníků převažovalo nadšení a chuť absolvovat další podobné programy. Dokladují to i velmi kladné příspěvky v návštěvní knize synagogy Turnov a Regionálního turistického informačního centra Turnov. Každý červencový čtvrtek navštěvují zájemci také komentovanou prohlídku výstavy skla v prostorách Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě. O prohlídky je však velký zájem i v ostatních dnech v týdnu, kdy pracovníci SUPŠS účastníky podrobně seznamují s celou Prázdninovou nabídkou pro každý den a poskytují jim propagační materiály města Železný Brod a Českého ráje.
V Semilech připravila Galerie XY ve spolupráci s Městem Semily program „Řemeslné pátky na Semilsku“, který nabízí řemeslný workshop, návštěvu věže kostela sv. Petra a Pavla a prohlídku Hydroelektrárny ve Spálově. Protože v krámečku Galerie XY jsou propagovány Regionální výrobky Českého ráje, pozvali si na každý letní pátek jednoho z regionálních výrobců, aby zde představil svůj um. Návštěvníci se mohou přiučit řemeslu nejen pasivně, ale také si mohou sami zkusit něco vyrobit. „Každý návštěvník, který si na řemeslo sáhnul a vyrobil si něco pro radost, odchází nadšený. Hlavně děti. Člověk přijde na jiné hodnoty, než na které je v dnešní době zvyklý. Mnohdy lidé odcházejí překvapení, jak je takováto řemeslná výroba časově náročná,“ říká provozovatel galerie Lukáš Dlouhý. Jak sám přiznává, letos v březnu otevřené Galerii XY zatím její záměr vychází. Cílem je podpora drobných řemeslníků a setkání s řemeslníky je jednou z nejlepších forem, jak řemesla lidem přiblížit. V rámci Řemeslných pátků na Semilsku je možno zakoupit jednotnou vstupenku zahrnující vstupné na páteční setkání s řemeslníkem, vstupné na věž kostela sv. Petra a Pavla a vstupné do Muzea a Pojizerské galerie, kterou lze využít v průběhu celého týdne. Celkem se již prodalo 64 jednotných vstupenek pro dospělé a 33 pro děti (od 6 do 15 let).
Programy Magický Turnov a program Řemeslné pátky na Semilsku byly finančně podpořeny Libereckým krajem.
Podrobné informace o celé „Prázdninové nabídce pro každý den 2009“ získáte v turistických informačních centrech Českého ráje, na speciálně vydaném plakátu a na oficiálních stránkách turistického regionu Český ráj www.cesky-raj.info
Zpracovala: Ing. Hana Ledabylová

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 13:55:30 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------