Kapličku sv. Anny na Hůře čeká oprava

*  moh - 20.7.2010

Vyskeř - Obecní úřad Vyskře informuje, že letošní pravidelná poutní mše na svátek sv. Anny se z kapličky na vyskeřské Hůře přesouvá do kostela Nanebevzetí P. Marie. Mši svatou bude v pondělí 26. července od 18 hodin sloužit duchovní správce farnosti P. František Kocman.

Podle informací starostky Mgr. Doubravky Fišerové, obecní úřad připravil letos opravu střechy a na příští rok chystá a shání peníze na celkovou opravu kapličky, která je v majetku Vyskře. Obec má rovněž zájem ošetřit vnitřní naivní malby zobrazující Annenskou Nástěnné obrazy bratrů Žídků ze Železného Brodu s legendou o vzniku kapličky z roku 1903 také potřebují ošetřenípověst. Stavba z první poloviny 19. století je na vrcholku 464 metrů vysokého čedičového kopce vystavena náročným klimatickým podmínkám, a proto vyžaduje častější péči a údržbu.

V souvislosti s letošní poutní mší se nabídla zvonice Zdeňka Prokorátová, že doprovodí případné zájemce na Hůru ke kapličce, aby se mohli zastavit u křížové cesty a z odstupem poklonit sv. Anně a známému poutnímu místu. Tradice uvádí, že Anna a Jáchym byli rodiče Panny Marie. Kult svaté Anny a její svátek 26. července se rozšířil po křesťanském světě asi od šestého století. Papež Sixtus IV přijal Annu roku 1481 do římského kalendáře - a o sto let později - Řehoř XIII. dokonce nařídil slavení jejího svátku.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 1:12:38 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------