Kapličku obsadili pokrývači

*  moh - 28.7.2010

Vyskeř - Kolem kapličky sv. Anny na vyskeřské Hůře stojí lešení a tříčlenná parta řemeslníků začala s opravou její střechy. Práci tedy získala firma Aust V.O.S z Nového Boru. Mimo jiné se podílela na opravě velké střechy purkrabství na Státním hradu Bezděz.

Na Vyskři se pilně pracuje, pokud to počasí umožní, za měsíc dostane kaplička novou střechuDva řemeslníci odkrývají z lešení původní krytinu, třetí jim dole u kapličky odebírá materiál a chystá nový. Jeden z pokrývačů má horolezecký úvaz a lanem je zachycen o věžičku kapličky. Kolem kapličky jsou hromady eternitu a starých prken. V kapli naopak čekají nové šablony z pravé břidlice. Parťák a spolumajitel firmy Petr Aust slézá po žebříku a vysvětluje, že šedivý eternit je na řadě míst dost křehký a narušený. Do střechy proto zatéká a některá střešní prkna jsou tak doslova už nahnilá. Místy zatéká do stavební konstrukce samotné kaple.

Starostka Doubravka Fišerová i s dcerkou si vyšlápla cestu na vrchol,  aby se přesvědčila o zahájení opravyBěhem pondělního odpoledne se měla v kapličce konat poutní mše k výročí patronky sv. Anny. Vzhledem k postupu prací byl obřad přeložen dolů do kostela Nanebevzetí P. Marie. Přesto se přišla na Hůru podívat zvonice Zdeňka Prokorátová a po chvíli i starostka obce Doubravka Fišerová. V náručí přitom drží malý velký náklad - svoji malou dcerku.

"Máme na opravy příslíbenou evropskou dotaci, ale ..." vysvětluje starostka administrativní složitosti toku peněz. Zatím obec náklady uhradí ze svých rezerv a potom ji budou peníze vráceny. "Podle předběžného rozpočtu nás kompletní rekonstrukce včetně restaurování výmaleb kaple bude stát asi dva a půl milionu korun," říká paní Doubravka. Oprava střechy s okapovými svody je zvlášť za téměř 400 tisíc korun. Starostka už má zkušenosti z nedalekých Skalan, kde se také před časem opravila osadní kaplička a usadil do vežičky nový zvonek.

Zdeňka Prokorátová se pak ujímá svého řemesla a krátkým ručním zvoněním vítá mši ke sv. Anně. Po chvíli ji z věže farního kostela odpovídá zvon Václav. Bude 18 hodin a farář František Kocman vítá účastníky sváteční bohoslužby.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 3:47:11 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------