REOPA a restaurátoři převzali kapličku na Vyskři Kaplička sv. Anny se dočká celkové rekonstrukce

*  moh - 23.3.2011

Vyskeř – Obecní kapličku zasvěcenou sv. Anně na vrchu Vyskře čekají letos velké změny. Po loňské opravě střechy přijdou letos na řadu všechny ostatní části, a to včetně výmalby i skromného mobiliáře. O prvním jarním dnu si kapličku na vrcholu 466 m vysokého kopce v doprovodu památkářů přebírali stavbaři a restaurátoři.

Kaple sv. Anny byla postavena roku 1830, a za tu dobu prošla mnohými opravami. V posledním výběrovém řízení, které připravil obecní úřad, získala zakázku liberecká firma REOPA, zaměřená na rekonstrukce a opravy památkových objektů. Její majitel Miloš Tomšů byl na roztrhání, protože ve stejný den ještě stíhal kontrolní den na opravě a restaurování nového paláce hradu Valdštejnu. REOPA tam řídí práce třetí rok.

„ Tady na Vyskři nás vlastně čeká kompletní rekonstrukce kapličky i jejího vybavení,“ konstatuje Miloš Tomšů a dodává: „ Opravy vnitřních i venkovních omítek, dlažby, izolace, ostění a malbami konče. Přitom termín máme jediný, a to je do konce letošního roku. Stavební práce musíme stihnout do podzimu, pokud bude ještě slušné počasí. Část zakázky s námi dělají specializovaní restaurátoři na kamenické práce a mobiliář, kteří mají své licence. Složitější bude doprava stavebního materiálu a odvoz sutě, protože lanovka už není funkční. Problémy jsme měli s dopravou lešení, protože svahy pod kopcem byly podmáčené.“

Jak to vypadá, ještě letos nebude v kapličce anenská výroční pouť. „To by skutečně nešlo, budeme tu mít plno stavebního materiálu a lešení,“ omlouvá se Tomšů.

Venku na lešení zatím restaurátoři z Kosmonos sochař Martin Pokorný a Jiří Kněžour prováděli první sondy kolem ostění kamenných portálků nad všemi třemi vchody. V překladu nad hlavním vchodem je viditelná prasklina a její nitka stoupá po stěně kaple až ke krovu. Sondy si budou dále dělat i restaurátoři figurální výmalby, potom s památkáři rozhodnou zda ponechat na stěnách i stropu poslední naivní výjevy nebo se odkryjí veřejnosti spodnější vrstvy maleb.

První práci - asi metr vysoký symbol křesťanství - kříž s Kristem si do ateliéru odvážela restaurátorka z Prahy.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 9:05:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------