Mladý truhlář a restaurátor poutal pozornost fotografů

*  moh - 28.10.2011

LIBEREC - V gotickém oblečení - včetně vysokých bot místo škorní a s dlouhými vlasy - přišel 26.10 2011 odpoledne na Krajský úřad Libereckého kraje pro ocenění a certifikát Regionální produkt Jizerských hor také Ladislav Sluka ze Železného Brodu. Byl jedním z patnácti nových řemeslníků, pěstitelů a chovatelů, a také výrobců kvalitních místních výrobků. Patřičný certifikát jim ve vestibulu krajského úřadu předávala regionální koordinátorka za Mikroregion Frýdlantsko Jitka Daubnerová, a také náměstek hejtmana Vít Příkazský.

Ladislav Kocour Sluka díky svému výjimečnému oblečení připoutal zájem zvědavých fotoreportérů. Mladý umělecký truhlář s licencí na výrobu a restaurování gotického mobiliáře bydlí mimo Jizerské hory, ale jeho dosavadní dílna je v podnájmu v Jablonci nad Nisou. Krátce po převzetí certifikátu, platného na dva roky - se nám Ladislav Sluka svěřil:

„Přihlásil jsem se do výběrového řízení a doložil nějaké své práce a výrobky, které musely splňovat určité podmínky. Menší věci jsem předvedl fyzicky, u těch větších - třeba různého gotického nábytku, jako postele s nebesy - jen prostřednictvím dokumentací. Takový certifikát znamená, že zákazník má ode mne záruku jistoty a kvality.

Značka je určena pro moji výrobu gotického nábytku podle dochovaných nákresů a iluminací, stávajících sbírkových fondů, nebo pro jiné výrobky inspirované gotikou. Podle mého zjištění jsem jediný v regionu. Většinou si všechno vyrábím ručně a na povrchovou úpravu a zušlechtění používám jen dobové přírodní materiály.

Jen doplním, že Ladislav Kocour Sluka už měl výstavu svých gotických předmětů před dvěma lety v Brně. A ještě jedna věc, v Českém ráji máme pro kvalitní výrobky podobné označení - Regionální produkt Českého ráje.

Vedle gotického nábytku dovede Ladislav Kocour Sluka citlivě restaurovat i jiný nábytek.

(moh)



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 1:43:59 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------