Nová sezóna na Trokách

Ilona  Jalovecká - 3.5.2013

Zima je nenávratně pryč, a tak jsme se vydali na hrad Trosky, abychom se dozvěděli o novinkách připravovaných pro letošní sezónu. Na začátek května je stale poněkud nevlídné počasí a nám to připadalo, jakoby se ne nás mračily i obě trosecké věže – Baba a Panna. Rovněž ani počet návštěvníků nenasvědčoval odstatrování nové sezóny.

V pokladně nás uvítal pan kastelán, Mgr.Lubomír Martinek, a my jsme hned začali otázkou: ”Odstartovala nová sezóna, co tedy turisty tento rok čeká?”

“V květnu je vzhledem k rekonstrukci části ochozu uzavřen vyhlídkový ochoz na Babě. Pro návštěvníky hradu připravujeme nový stánek s občerstvením. Samozřejmě již máme také v provozu chemické WC.
Ani v letošním roce nebudou na hradě chybět sokolníci s ukázkou výcviku dravců, ale samozřejmě je jejich přítomnost podmíněna počasím. V této zimě a za deště tady pochopitelně nemohou být. Správa hradu letos nově připravuje noční prohlídky hradu. Věříme, že tato novinka bude určitým oživením a přiláká řadu návštěvníků. Rovněž nesmím zapomenout na 6. ročník Treoseckého širáku, tedy již 6. ročník festivalu trampských písní. Trosecký širák je opravdu tradiční a vyhledávaná akce a letos se uskuteční 31. srpna.” “… a ještě musím dodat jednu informaci – od letošního roku máme dokonce hradní FACEBOOK…..”, doplnil s úsměvem Lubomír Martinek.

Zřícenina hradu Trosky svou bránu otevírá návštevníkům v měsích květen – září denně kromě pondělí, vždy od 9.00 do 17.30 hodin. Cena vstupného činí 60,- Kč pro dospělého, 40,- Kč pro studenty a důchodce, zpoplatněn je i psí návštěvník.

Podrobné informace naleznete na www.hrad-trosky.eu, dotazy je možné zasílat na e-mailovou adresu trosky@liberec.npu.cz (facebookovou adresu naleznete na webu hradu).

Pane kasteláne, děkujeme za informace a přejeme zdařilou turistickou sezónu.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 10:59:21 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------