Od krystalek ke tranzistorákům a superhetům...

*  moh - 3.6.2013

Lomnice nad Popelkou: Vstupní hala Městského muzea a galerie se po deseti letech opět proměnila ve velký rozhlasový salon. Jak už náš server RAJNET informoval, v neděli 2. června tu byla zahájena výstava k 90. výročí prvního pravidelného rozhlasového vysílání na našem území – nazvaná HISTORICKÁ RÁDIA. (Rok před tím zahájil vysílání rozhlas ve Velké Británii.)

K výstavě spojili své sběratelské úsilí - lomnický zastupitel Jan Drahoňovský starší, a také nestor všech zdejších radioamatérů Viktor Křížek ze Železného Brodu. Návštěvníkům předložili technicky zajímavou výstavu - různé aparáty, přístroje, součástky i dokumenty, poklady ze svých obsáhlých sbírek. Počínaje jednoduchými krystalkami až po mnohaelektronkové přijímače – tzv. superhety. Oba pánové se při vernisáži pochlubili svým vztahem k tomuto médiu, právě prostřednictvím technického vývoje přijímačů. Nebo i navazováním kontaktů na krátkých vlnách jako radioamatéři. Viktor Křížek v této souvislosti vzpomněl zásluhy nedávno zesnulého fyzika a radioamatéra Ivana Šolce.

Z počátku byl příjem vysílání radiožurnálu výsadou bohatých lidí, dovážené přístroje stály dost peněz a z koncesí vše přišlo na 20 tisíc tehdejších korun. (Platy byly kolem 300-400 korun.) V Lomnici patřil k prvním posluchačům patrně lékař Antonín Šlechta, rytíř sedmihorský. V jeho budově vlastně dnes muzeum sídlí se našly staré bateriové zdroje pro napájení tehdejších přijímačů. Je třeba zmínit, že elektrický proud se do našich domácností dostával až v průběhu 30-40 let minulého století. A právě zkušení lidé, radioamatéři si stavěli jednoduché krystalky, které nevyžadovaly žádného proudu. Místo reproduktoru posloužil třeba rezonující parcelánový talíř a linoucím se zvukům mohla naslouchat celá rodina. To platilo i o prvních vysílačích.

Inženýr Křížek ještě doplnil, že mezi prvními posluchači na Železnobrodsku byli koncesionáři - pánové Klusáček, Čenda Lisý a Oktavián Kruse. Výstava potrvá v Lomnici n.P. až do konce července - tj. 28. 7. 20013.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 6:07:35 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------