Luční orchideje a my

*  Talli - 1.8.2001

Dnes bych se chtěla věnovat pokladům rostlinné říše, které mnohdy míjíme bez povšimnutí na našich loukách. Řeč je o lučních orchidejích.

Ruku na srdce, asi mezi námi není nikdo, kdo by neobdivoval krásu a půvaby květů tropických orchidejí. Orchideje se vyskytují i v mírném středoevropském pásmu a také Česká republika se může chlubit více jak padesáti druhy těchto květinových drahokamů. Například vstavače, prstnatce, střevíčníky, tořiče, vemeníky, pětiprstky, okrotice…
Orchideje jsou nejen krásné, ale také velmi zvláštní rostliny. Ke svému spokojenému životu potřebují soužití s houbou (mykorrhiza). Často se stává, že zahyne - li houba, zahyne také orchidej.
V okolí Turnova je několik lokalit, kde rostou luční orchideje. Namátkou připomenu navrhovanou přírodní rezervaci Podloučky.
Ačkoliv tyto rostliny bývaly dříve velmi hojné, začal jejich úbytek již ve dvacátých letech a pomalu pokračoval. K rapidnímu poklesu výskytu rostlin došlo v šedesátých a sedmdesátých letech. To díky zintenzivňování zemědělské výroby.
Záchrana orchidejí, které přežily do současnosti je dnes předmětem činnosti programu ORCHIDEJE, který realizuje Český svaz ochránců přírody. V rámci tohoto programu členové ČSOP a jejich spolupracovníci revidují stav rostlin na současných známých lokalitách, vyhledávají nová místa výskytu a zajišťují péči o takto zmapované lokality.
Záchrana orchidejí spočívá především v udržení optimálních podmínek na místech jejich výskytu. U lučních druhů orchidejí je nutné pokosit louku alespoň jednou za rok a pokosenou trávu zkompostovat nebo spálit. Ideálním způsoben údržby takovéto lokality je extenzivní pastva ovcí. Louky se nesmí rozorat. Musí se z nich odstraňovat náletové dřeviny, nesmí se zde používat hnojiva atd.
V případě lesních orchidejí je nutno udržovat stávající charakter lesa. Tedy přirozenou skladbu dřevin.
Zákonnou ochranu orchidejím zajišťují orgány ochrany přírody na základě zákona 114/92Sb.
Proč právě teď píši o orchidejích? Protože v těchto dnech potkáte na loukách zarostlých místy až "dvoumetrovým bejlím" lidi s kosami a křovinořezy, kteří pečlivě likvidují "všechen ten plevel". Teď je právě optimální čas pro pokosení chráněných lokalit těchto květin. Mějte prosím pochopení pro jejich práci. Vždyť záchrana vzácných květin je věcí náš všech.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 11:30:10 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------