KDY VYJDE J I Č Í N S K O ?

-  fka - 1.1.2003

V neděli 9.9.t.r. připravila skupina organizátorů, kteří se podíleli na vydání reprezentativní publikace Turnov a okolí, inauguraci této knihy v prostorách Musea Českého ráje v Turnově.

Téměř přesně na den, jen o dva roky později po vydání publikace Krajinou Českého ráje – Sobotecko, vychází další potřebný materiál, který jistě přivítá řada občanů Turnova a okolí. Třetí část knihy je věnována Českému ráji, za jehož „srdce“ se Turnov stále považuje a je třeba říci, že právě tato kapitola je v publikaci nejzdařilejší a Jakouběovy fotografie znamenité. Knize, která navazuje na thematicky mimořádnou práci „Kraj kolem Jizery", vydanou ve spolupráci s manželi Scheybalovými, prospěla změna grafika. Zvláštností je nepochybně i to, že na náklad přispělo 17 místních sponzorů! Je příznačné pro turnovské představitele a jistě škoda, že autoři nemohli zvednout hozenou rukavici a vytvořit další část „trilogie" Sobotecko – Turnovsko – Jičínsko, která by nabídla ucelený pohled na krajinu Českého ráje. Přesto, že sám nakladatel přispěl významně fotograficky do zmíněné první (sobotecké) části, při inauguraci nepadlo ani slůvko o tom, že přece jen sobotecký počin vyprovokoval turnovské k urychlené realizaci nové – zcela odlišné – publikace turnovské. Nic proti záměru, na svoje představy má každý právo. Je jen škoda, že i představitelé Sdružení Český ráj vidí na jih jen k Troskám a ke škodě celého Českého ráje prosazují všemi způsoby jenom své lokálně-patriotické zájmy.

P.S. při křtu publikace sobotecké v září 1999 obdrželi všichni účastníci 1 výtisk zdarma a bohaté pohoštění (pozvání ignorovali zástupci turnovských organizací).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 13:05:08 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------