Vandalové a zloději

L.  Sluka - 13.2.2002

Poškozená socha-Valdštejnsko Vandalismus a krádeže jsou dnes na denním pořádku. Vyjímkou není ani Český ráj, kterému se tyto aktivity rovněž nevyhýbají..





Již si zvykli na to, že zprávy v médiích či černé kroniky v tisku nás informují o činnosti vandalů a zlodějů. Je až zarážející, kolik uměleckých děl, starožitností a památek bylo v posledních deseti letech odcizeno. Vyjímkou není ani vandalismus, který je snad o to horší, že na památkách zanechá nesmazatelné stopy poškození, které již většinou nelze nijak napravit.


Ani krádeže uměleckých předmětů z kostelů nejsou dnes vyjímkou, snad by se dalo říci, že zloději se dokonce na tyto objekty zaměřili, neboť zde je většinou na jednom místě mnoho takových cenností a se zabezpečením kostelů či far to nebývá nijak slavné. Ještě před pár desítkami let se v takovém případě jednalo o svatokrádež, neodpustitelný hřích, dnes obchod s předměty odcizenými z kostelů jen kvete.


Vandalové a zloději řádí i v Českém ráji. Český ráj má ve volné krajině, podél cest či na návsích kapličky, boží muka nebo sochy lidových umělců. Je o to bolestnější, že i toto se stává terčem zlodějů či vandalů. Není to tak dávko (v loňském roce) kdy neznámý vandal poškodil sochy stojící vedle hlavní silnice v obci Borek pod Troskami a nedaleko Odcizený reflektor u hradu TroskyTurnova v místě zvaném Valdštejnsko. Samotné poškození sochy na jejím místě však bylo zřejmě málo. Začátkem února byla socha na Valdštejnsku ze své „kapličky" vyvrácena úplně a bezhlavá socha leží na zemi v kopřivách.


Obdobně se již poněkolikáté stal cílem zlodějů hrad Trosky, respektive jeho nejbližší podhradí. Rovněž začátkem února dosud neznámý pachatel odcizil z úpatí hradu jeden z reflektorů, jež v noci osvětlují hrad. Je to již několikátý případ krádeže části osvětlení hradu.


Jak je vidět boj se zloději a vandaly nekončí a neskončí asi nikdy. Doufejme, že alespoň něco se nám podaří zachránit pro další generace.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 4:17:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------