Pod Troskami se zřítil skalní blok

L.  Sluka - 2.6.2003

Zřícený skalní blok v Apoleně pod hradem Trosky Dnes vás aktuálně seznámíme se zřícením skalního bloku pod Troskami – ve skalním městečku Apolena. Tato událost je v tomto rozsahu v Českém ráji zcela ojedinělá.




Původní skalní blok před zřícením. Zde je vidět skalní převis, kde přebývali trempové


Pískovcové skály Českého ráje jsou překrásné. Příroda v tvárném pískovci vytvořila mnohé rarity. Jeskyňky, sluje, mnohé skály jsou připodobňovány různým bytostem z živočišné říše.





Skály však představují též riziko. Pískovec se drolí, déšť jej vyplavuje, další meteorologické vlivy působí nemálo agresivně.





Ve skalním městě pod hradem Trosky - v Apoleně- došlo ke zřícení skalního bloku, který v minulosti posloužil mnoha trempům jako úkryt před deštěm. Nejedná se o nějakou maličkost, ale o poměrně rozsáhlé zřícení, které nemá v oblasti Českého ráji hned tak obdoby.





Skalní blok který se uvolnil a pádem na zem roztříštil. Pevnější části skály se rozdrtily na velké či menší balvany, zbytek se rozpadl „v prach“. Spousta bílého písku, ve který se skála rozdrtila, pokrývá stráň pod zříceným blokem.


Na fotografiích můžete zcela unikátně vidět skalní blok s převisem před zřícením a po zřícení. Z fotografie je též patrná dutina, sloužící jako úkryt trempům. Doufejme jen, že v době kdy k události došlo se v úkrytu nikdo nenacházel. Místo je totiž zcela zavalené.







Suťové pole písku, balvanů a kamení pokrývá celou stráň pod původním skalním blokem.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 5:48:47 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------