Zachrání republikán Sládek zákristii?

L.  Sluka - 20.5.2002

Republikán Sládek v zákristii V poslední době je před farou v Rovensku pod Troskami vidět osobní vůz předsedy známé pravicové strany Republikánů PhDr. Miroslava Sládka. Jak se nám podařilo zjistit, Miroslav Sládek se snaží podpořit zdejšího faráře Františka Kocmana.

Farář je pod tlakem státních orgánů, aby odstranil novou, ale bez stavebního povolení postavenou zákristii u farního kostela sv. Václava na Týně v Rovensku pod Troskami. Jak je veřejnosti známo, novou zákristii citlivě postavil spolu se svými četnými bratry podle dokumentace brněnského architekta Ludvíka Kolka. Původní zákristie se změnila na malou kapli, kde se konají menší obřady. Farář Kocman v Rovensku a okolí působí již dvacet roků a na stavbu zákristie věnoval své celoživotní úspory.

Památkáři však mají k jeho aktivitě velké výhrady, protože kostel sv. Václava patří k významným památkám gotické sakrální architektury. Přístavba změnila půdorys a narušila jednu z obvodových zdí.

Proto nyní František Kocman čelí pokutám 45 000 a 400 000 korun od památkářů a stavebního úřadu v Turnově. K zájmu předsedy republikánů farář říká, Obětavý farář František Kocman ukazuje Miroslavu Sládkovi, jak je využívána nová přístavba kostela sv. Václava.že mu dr. Sládek jako jediný politik pomáhá při jednání s úřady, a také radí, jak formulovat odvolání. Sám Miroslav Sládek byl osobně na úřadech v Turnově i v Liberci, kde se zajímal, jak je možné zákristii, která už slouží duchovnímu životu v Rovensku dále zachovat.

Na faru zatím přicházejí další dopisy, ve kterých se vyslovuje duchovnímu podpora v jeho snaze udržet při životě kostel a celý jeho duchovní život. Také na posledním jednání zastupitelstva v Rovensku pod Troskami podpořila místního faráře řada zastupitelů, a také občanů. Přijaté usnesení, sice upozorňuje, že byl porušen stavební zákon, ale celkově vyznívá ve prospěch úsilí faráře Kocmana, a zastupitelé nevidí důvod odstranění nové stavby.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 7:47:02 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------