Hrubý dům

*  Talli - 6.6.2002

Hrubý dům - expozice Lomnice nad Popelkou – Hrubý dům na náměstí v Lomnici nad Popelkou je pozoruhodný nejen řadou expozic, ale samotná budova ve které muzeum sídlí je architektonickým skvostem. Pojďte se s námi podívat na Hrubý dům.

Budovu nechal původně postavit mezi lety 1813 až 1818 Petr August, který pocházel z podnikatelské rodiny Šlechtů. Jednalo se o jedinou neoklasicistní stavbu ve městě. Hrubý dům stojí na základech dvou renesančních objektů ze 16. století, z nichž jsou dodnes zachovány původní sklepy a kované dveře v přízemí. Ve své době se jednalo o největší měšťanský dům na území dnešních okresů Semily a Jičín.Hrubý dům - expozice Svůj název budova získala díky své velikosti, která v době vzniku udivovala svou rozlohou. Okolní domky na náměstí byly totiž původně nepoměrně menší a dřevěné.

Šlechtové vybudovali třípodlažní kamenný dům, pro který se brzy ujal lidový název Veliký neboli Hrubý dům. Jeho zdmi, obrazně řečeno, kráčely i dramatické dějiny města. V roce 1829 byla část Hrubého domu při místních selských bouřích vyrabována. Po bitvě u Jičína 29. června 1866 se prostory tohoto domu staly na přechodnou dobu důstojnickým lazaretem rakouské armády. Do třetice zde tekla krev 5. května 1945, kdy byli fašisty u zdi budovy popraveni tři rukojmí.

Šlechtové Hrubý dům nejenom obývali, ale nacházela se zde i textilní manufakturní dílna, a to až do doby, než si ve Staré Lomnici nechali postavit komplex budov dnešního závodu Technolen. Dílna se nacházela v suterénu budovy, kde je dnes umístěn Aion music club. Ve vstupní šestnáctimetrové hale vykupovali Šlechtové plátna od tkalců z celého Podkrkonoší, kterých sem v zimě docházelo až 12000 a prodávali jim přízi.

Součástí manufaktury byla i sušírna pláten, jež se zachovala v původní podobě. První pokusy o založení místního muzea byly učiněny již v roce 1888, ale oficiálního otevření se muzeum dočkalo až o tři roky později. Stalo se tak 22. listopadu 1891. Podobně jako většina muzeí na českém venkově také lomnické získalo nejprve prostory v budově radnice. V průběhu let se péčí správců muzea, vesměs vlasteneckých kantorů, sbírky všech oborů utěšeně rozrůstaly, a tak ve třicátých letech bylo rozhodnuto o jejich přestěhování na vhodnější místo, kterým se zdála být budova dnešní Základní školy TGM. Do třetice došlo ke stěhování těsně po 2. světové válce, když štědrý mecenáš lomnické kultury, pan Bedřich Šlechta, věnoval takzvaný Hrubý dům městu s podmínkou, že zde bude trvale umístěno muzeum.

Hrubý dům - expozice Ideální poloha v centru města, rozloha a v neposlední řadě i zajímavá architektura předurčovaly objekt k takovému druhu využití. V současné době dochází díky zájmu Městského úřadu k postupné rekonstrukci objektu s maximální snahou o zachování původních architektonických prvků. V prvním poschodí muzea postupně vzniká samostatný prohlídkový okruh reprezentačních místností původních majitelů. Tento Památník rodu Šlechtů byl nedávno rekonstruován díky štědrému finančnímu daru a. s. Technolen WF. Z poměrně rozsáhlého souboru se zatím podařilo veřejnosti zpřístupnit Modrý neboli Přijímací pokoj, Hudební salónek, Rytířský sál. Knihovnu a Přípravnu jídel.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 14:13:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------