Immaculata

*  Talli - 11.6.2002

Immaculata Český ráj je protkán mnoha zajímavostmi. Krajinu doplňují různé sochy, boží muka, kapličky a další výtvory šikovných rukou. Dnes se podívejme do Sekerkových Louček, kde najdeme dvě krásné Immaculaty.





Když se řekne Imaculata většinou se ten dotyčný zeptá Imma co? Inu Immaculata. Immaculata znamená česky Neposkvrněná. Je to socha symbolizující Panenku Marii stojící na zeměkouli obtočené hadem, jenž drží v tlamě jablko, symbol prvotního (dědičného) hříchu. V okolí Turnova jsou dvě krásné Immaculaty. Najdeme je v Sekerkových Loučkách.

Immaculata Sekerkovy Loučky jsou dnes jako mnoho jiných vsí součástí spojené obce Mírová pod Kozákovem. Je to malebná vesnice s bohatou historií, sahající až do 14. století. První písemné zmínky pocházejí z roku 1392. Procházka vsí Vám přinese řadu zážitků a krásných pohledů na umění a zručnost našich předků. Ani Loučkám se nevyhnula modernizace, ale typické chaloupky, brány statků… to vše dokáže potěšit oko milovníka starého venkova. Mezi malé umělecké poklady patří dvě Immaculáty. První z nich stojí v polích. Byla restaurována za finančního přispění obce Mírová a ImmaculataOkresního úřadu Semily v roce 1999. Tu druhou musíte chvíli hledat. Stojí poněkud výše na břehu a částečně ji z jednoho pohledu zakrývají keře. Obě sochy jsou dílem kameníků z rodiny Chládkových. Josef Chládek starší přišel do Turnova v roce 1740 ze Slaného. Později se oženil do rodiny významných řezbářů a kameníků Černovických. Druhorozený syn Josefa Chládka a Kateřiny Černovické měl velké nadání a stal serovněž kameníkem.

Nedaleko Sekerkových Louček můžete též navštívit Klokočské skály či Kozákov.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 3:06:36 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------