Údolí Plakánek

*  Talli - 5.9.2002

Údolí Plakánek Turistická sezóna pomalu končí. My, kdož máme kousek k pokladům Českého ráje a nemáme příliš v lásce davy turistů, se vydáváme ven na procházky a toulky krajem, který je krásný i v čase podzimním. Snad je ještě hezčí než v létě. Zbarvené listí stromů, paprsky podzimního slunce. Nechte se v dnešním článku pozvat nedaleko Sobotky do Údolí Plakánku.

Údolí dostalo podle dávné pověsti jméno po bohaté dívce, která si tady oči vyplakala pro nešťastnou lásku k chudému jinochovi. Krásnou pověst o vzniku místních jmen najdete v knize Leontiny Mašínové – Staré pověsti a legendy. My dnes obdivujeme Plakánek pro jeho obrovské botanické a zoologické bohatství.

Potok Klenice za dlouhá staletí vyhloubil toto mohutné údolí. Dávní rybníkáři využili vhodných podmínek a založili na Klenici řadu rybníků. Názvy rybníků charakterizují jejich tvar, známý objekt v okolí nebo zbarvení vody. Třeba rybník Černý napájený vodou zčernalou v rašeliništích atd. Voda a její blízkost poskytuje ideální podmínky k životu celé řadě drobných živočichů. Své království tady mají skokan hnědý, ropucha obecná, užovka obojková, ještěrka živorodá a z členů vodní říše třeba sluka obecná, štiky. Velmi vzácně se tady objevuje jesen. Samozřejmě tady jsou i běžné ryby, kapři a líni.

Rybník v údolí Plakánku Z botanického hlediska jsou v tomto údolí zajímavé zbytky lužních společenstev.Vedle jasanů a olší tady roste třeba svízel přítula, bršlice kozí noha, škarda bahenní, pryskyřník kosmatý a jiné typické rostliny. V širších částech údolí jsou vlhké louky se svým typickým zastoupením rostlin: hadí kořen, pcháč šedavý, kakost bahenní, kakost luční, blatouch bahenní atd.

Ze zástupců ptačí říše tady můžeme pozorovat čápa, hojný výskyt zde mají drozdovití. Vzácné savce zastupuje historicky velmi starý druh hlodavce hrabošík podzemní. Milovníci drobných živočichů naleznou v loukách četné druhy motýlů, třeba babočku síťkovanou nebo babočku kopřivovou. Samozřejmě že hmyzí říše tady má celou řadu zástupců.

Hrad Kost při pohledu z údolí Plakánku Zajímavé jsou také stráně svírající údolí. Zbytky suťového lesa s takřka původní dřevinnou skladbou tedy javorem klenem, javorem mléčem, jilmem, bukem lesním a jedlí bělokorou. Spolu s nimi zde roste odpovídající bylinné společenstvo - měsíčnice vytrvalá, pižmovka, samorostlík klasnatý … Zjištěna tady byla i typicky horská rostlina plavuň jedlová.

Za pozornost stojí ekosystém skal. Své útočiště zde nalezly čené druhy ohrožených živočichů . Třeba Výr velký.

Údolím Plakánku Vás provede naučná stezka a o zajímavostech této krásné části Českého ráje Vás mohou též informovat pracovníci CHKO Český ráj.

(k sepsání tohoto materiálu byly použit výbor z průvodce po naučné stezce Plakánek)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 2:49:11 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------