Tichánkova rozhledna je stále uzavřena

*  Talli - 25.7.2002

Rozhledna na Táboře Hora Tábor u Lomnice nad Popelkou je bezesporu jednou z dominant krajiny. O historii a současnosti rozhledny na jejím vrchu se dočtete v tomto článku.





V polovině 19. století se v našem kraji rozvíjely a nově zakládaly Okrašlovací spolky. Také na Lomnicku vznikl okrašlovací a turistický spolek jehož cílem bylo přispět k okrášlení rodného kraje a povzbuzení turistiky v této lokalitě. Povolení ke zřízení spolku udělilo třetího března 1885 okresní hejtmantství v Semilech pánům Ig. Hornychovi ml., Josefu Horákovi, Theod. Mastnému a Janu Raimovi.

Během prvních tří let vybudoval spolek na Táboře dřevěnou, nekrytou, 22 metrů vysokou rozhlednu. Práce vedl jilemnický stavitel J. Pošepný a stavba si vyžádala 1600 zlatých. Bohužel rozhledna trpěla vlivem počasí, a proto musela být již po devíti letech, tedy v roce 1897 zrušena. Myšlenka rozhledny na Táboře však byla stále aktuální, protože za devět let existence si vyhlídková věž získala četné příznivce.

ROzhledna na Táboře 19. února 1910 koupil spolek od paní Barbory Tůmové starou hospodu za 6287.77 korun a 16. února téhož roku přikoupil další pozemky pro stavbu rozhledny a budoucí turistické chaty. Díky štědrým darům místních průmyslníků mohl spolek začít se stavbou, kterou projektoval a provedl ing. Václav Slaba z Lomnice nákladem spolku za 23.000 Korun. Vyhlídková plošina Tichánkovy rozhledny je podle dobových údajů 708 metrů nad mořem a hrot věže ční 717 metrů nad mořem a byla postavena v roce 1911.

Díky vyhlídkové věži se Tábor znovu začal těšit velké oblibě turistů. Proto již nestačily dosavadní místnosti ve staré dřevěné hospodě. Spolek zakoupil další část pozemků a v roce 1913 nechal vybudovat novou turistickou chatu, která nesla jméno Ignáce Hornycha. Stavbu provedl Eduard Pešek, stavitel z Lomnice nad Popelkou za 22.000 Korun.

Po výstavbě chaty a rozhledny spolek začal usilovat o vybudování řádné válcované silnice z Ploužnice na Tábor. Komunikaci projektoval rada okresního úřadu ing. Bohumil Jirounek z Lomnice nad Popelkou a provedl ji okresní výbor v Lomnici nákladem přes 190.000 Kč v roce 1929. Okrašlovací spolek přispěl z vlastních prostředků a darů částkou 66.620 Kč. Cesta byla pojmenována k uctění zásluh, které si o turistiku a vybudování této silnice získal tehdejší předseda spolku, cestou Ig. Hornycha. Na pohlednici vydané v roce 1922 jsme se dočetli, že do sedmého srpna toho roku navštívilo rozhlednu 63 990 osob.

Dnes vede na Tábor nově opravená křížová cesta. Bohužel jak rozhledna tak i restaurace u ní jsou již několik let uzavřeny veřejnosti. „Objekt je v soukromém vlastnictví. Rádi bychom dosáhli dohody s majitelem a obnovili provoz na rozhledně. Stojíte-li během sezóny hodinu u rozhledny projede tam kolem 20 cyklistů, kteří mají o návštěvu rozhledny velký zájem a postrádají občerstvení. Také sem směřují kroky četných pěších turistů. Mnozí vzpomínají i na slávu restaurace. O zabezpečení provozu rozhledny máme nějakou představu. Proto jsme před několika dny současného majitele objektů oslovili dopisem a nyní čekáme na jeho vyjádření," uvedl v rozhovoru Mgr. Josef Svoboda, ředitel Kulturního a informačního střediska.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 13:45:26 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------