Osiřely štětce i chaloupka v Nedvězí

*  Talli - 30.8.2002

     Jméno Vladimír Komárek si každý z nás spojuje s typickou výtvarnou tvorbou a domečkem v Nedvězí u jehož vchodu se skví nápis Jen krátká návštěva potěší. My novináři ho známe jako svérázného, ale nesmírně milého a jedinečného člověka, který zásadně všem novinářům a reportérům tyká. Vlastně tykal. Pan Komárek v uplynulém týdnu zemřel a nám zůstávají obrazy , vzpomínky a mě osobně nedokončený rozhovor.

     „Vladimír Komárek dokázal něco, o čem Jan Zrzavý říká: To dokáže jenom někdo. On dokázal ve svých obrazech vymyslet něco, co žádný jiný umělec neumí. Ale dokázal ještě něco. Odstěhoval se do Nedvězí u Semil a donutil celou republiku, neřku li celý svět, k tomu, aby tam za ním jezdil. Tak že do Nedvězí našli cestu lidé z celé Evropy i ze zámoří, aby získali obrázek nebo grafiku Vladimíra Komárka. To je jev, který v české tradici výtvarného umění vlastně neexistuje,“ podělil se s veřejností o svůj osobitý pohled na mistrovu osobnost Josef Viklář, člen činohry Národního divadla v Praze.

     Profesor František Dvořák zhodnotil osobnost a dílo mistra Komárka takto: „Toto dílo vyžaduje hlubokou duchovní koncentraci. To neznamená, že by se musel obírat mystiky, ale musel umět žít sám pro sebe. Masaryk v jedné své studii, jmenuje se to Jak pracovat, říká: Umět být sám mezi lidmi, když lidé jsou kolem, je to největší umění. A to právě uměl Vladimír Komárek. Byl nesmírně společenský, myslím, že to jeho bavičství plynulo ze zakotvenosti duchovní. Byl to jeden z jeho projevů jak dostat na veřejnost podstatu své osobnosti.

     Já charakterizuji Vladimíra Komárka, už dnes s jistým historickým odstupem, jako klasika. Každé klasické dílo je vedené těmi nejvyššími uměleckými kritérii, ale jeho druhou stránkou je nesmírná srozumitelnost. Jsou to nároky výtvarné, ale současně je tady i ta zainteresovanost duchovní. Komárek si stavěl kritéria tak náročná, jako kterýkoli klasik naší i světové historie. Věřte, že to není nijak přehnané. To se časem všechno ukáže, co je to za dílo, kterým Vladimír Komárek obohatil naši výtvarnou kulturu.

     Osobně bych rád dodal že,Vladimír Komárek se řadí k lidem, o kterých lze předpokládat, že vstoupí rovnýma nohama rovnou do nebe. Já kromě Vladimíra Komárka a Jiřího Koláře jsem nepoznal člověka tak jednoznačně andělského ve vztahu k lidem, ve vztahu ke zlu ve světě, tak nesmírně andělského jako byl Vladimír Komárek“, zakončil vzpomínku na mistra profesor Dvořák.

     Výstavu věnovanou dílu Vladimíra Komárka s úvodním slovem profesora Františka Dvořáka připravují v těchto dnech v Rakovníku. S mistrovým laskavým humorem i vážnými pohledy na svět se můžete setkat také v knize Řeči s Pavlínou.

Při zpracování tohoto článku byly použity úryvky z pořadu Kapsář Toboganu odvysílaném Českým rozhlasem ve středu 28.8.2002.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 10:55:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------