Rozšíření CHKO je schváleno

*  Talli - 22.10.2002

Vláda schválila na svém zasedání v pondělí 14. října rozšíření CHKO Český ráj z dosavadních 92 km2 na téměř dvojnásobek, tedy na 174 km2. Původní návrh rozšíření ovšem zahrnoval větší území.

&npsp;&npsp;&npsp;&npsp;&npsp;„Snaha o rozšíření CHKO Český ráj se objevuje již od jejího založení v roce 1955 a je potěšitelné, že se podařilo do CHKO zahrnout další velmi cenné části přírody.Je škoda, že některé obce odmítly zahrnout území svých obydlených částí dochráněného území. uvedla v rozhovoru pro náš list PhDr. Hana Maierová. „Mám na mysli například části Mírové pod Kozákovem, kde obec podpořila zahrnutí skalních měst Betlémské a Klokočské skály a Měsíční údolí na Kozákově do CHKO, ale vlastní obydlené území obce je z tohoto vyňato. Podobná situace je na Malé skále. Přesto je to obrovský úspěch,“ zkonstatovala předsedkyně Sdružení Měst a obcí Český ráj.

&npsp;&npsp;&npsp;&npsp;&npsp;O upřesnění hranic Chráněné krajinné oblasti jsme požádali vedoucí správy CHKO paní Lenku Šoltysovou. „Stávající CHKO se rozšíří o dva samostatné celky. Celek severní zahrnuje skalní města v okolí Malé Skály, Klokočské a Betlémské skály, nejcennější část Kozákovského hřbetu, Suché skály. Součástí CHKO se stane i údolí Jizery od Malé Skály k Turnovu. Celek východní zahrnuje Prachovské skály s nivou Javorky. Vlastní CHKO se rozšíří na jihu o část Sobotecka a Branžežska. Ráda bych podotkla , že konečné vedení hranice CHKO bylo stanoveno po dlouhých vyjednáváních s obcemi , na kterých má především zásluhu František Pelc, poslanec Parlamentu ČR. Poděkování patří všem pracovníkům Ministerstva životního prostředí ČR, předchozímu ministru Miloši Kužvartovi a všem občanům a osobnostem, kteří se otevřeně postavili za velkoplošnou ochranu Českého ráje - manželé Dienstbierovi, H. Maierová, K. Samšiňák ad. Velkou úlohu sehrála otevřená podpora starostů z obcí, které leží již v CHKO od roku 1955. Schválením rozšíření ovšem naše práce nekončí. Před Správou CHKO Český ráj a MŽP ČR leží zbývající dva velké úkoly. Projednat s obcemi zónaci, která určuje odstupňovanou ochranu přírody na území CHKO a plán péče pro období následujících 10 let,“ upřesnila nám Dr. Šoltysová.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 16:50:40 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------