Petice občanů

*  Talli - 10.2.2003

Vážení občané Turnova a Českého ráje, obracíme se na Vás jménem právě zakládaného občanského sdružení „S drakem rval se Michael“. Jeho cílem je zastavit zamýšlené plány na realizaci komunikace dálničního typu Českým rájem.

Jak je Vám možná známo, v předešlých měsících byly v médiích zmiňovány plány na vedení dvoupruhové komunikace údolím Libuňky v trase od Ohrazenic přes část Turnova až pod Valdštejn, Hrubou Skálu a Trosky a dále v podstatě vedle nynější silnice I/35 a těsně kolem hranic CHKO Český ráj až k Jičínu. Protože tato varianta byla shledána nevyhovující kvůli narůstající dopravní intenzitě (dvoupruh by nebyl kapacitně dostatečný a čtyřpruh se do údolí Libuňky nevejde) a patrně i vzhledem k totálnímu zničení krajiny těsně sousedící s CHKO a tudíž lokální ekologické katastrofě, upustil zpracovatel studie od této varianty a navrhl jinou, ve své podstatě však možná obludnější než byla tato.

V současnosti navržená rychlostní komunikace dálničního typu je už koncipována jako čtyřpruhová, začíná napojením na mimoúrovňovou křižovatku I/10 a I/35 v Ohrazenicích (U Pyrámu), pokračuje kolem sídliště Přepeřská přes Nudvojovice, zátopovou oblast Jizery do Mašova, dále údolím Libuňky přes spodní část Kamence po Kyselovsko, kde se mezi novou zástavbou rodinných domů a benzinovou pumpou zarývá do polí, obemyká Vystrkalov, Svatoňovice, Roudný, Štěpánovice, Blatec a Rovensko pod Troskami a dále vede kolem vesniček Královéhradeckého kraje k Jičínu, v oblasti u Jinolic se dotýká hranice CHKO. Jen v oblasti Ohrazenice – Kyselovsko je navrženo několik mimoúrovňových křižovatek a na celé trase včetně samotného Turnova několik mostů o rozpětí 380m až 680 m.

Komunikace je sice navržena tak, aby vedla poté, co opustí Turnov, především v polích, těsně míjejíc zmíněné vesnice, nicméně viditelná a slyšitelná bude jak z celého hřebene od Hlavatice po Trosky, tak i z přilehlých kopců Tatobit a Kozákova. Rovensko pod Troskami má být odstřiženo dvěma velkými mosty a komunikace má vést těsně vedle Boreckých skal. Obyvatele Pelešan a Kamence (a nejen je) čeká podívaná na točitého hada estakády vedoucí na mostních konstrukcích vedle dnešní „pětatřicítky“ kolem zástavby rodinných domů. Hluk a exhalace učiní život a bydlení v těchto lokalitách patrně nesnesitelné.

Nemusíme zmiňovat, že se jedná o zcela nesmyslný projekt, vymýšlený kdesi mimo hranice Turnova, ovšem s podporou některých starostů dotčených obcí. Stejně tak není třeba popisovat, jak nedozírné ekologické následky by stavba měla, nehledě na totální odříznutí Turnova od Českého ráje se zcela jistým destruktivním dopadem na cestovní ruch a podnikání na něm založené. Český ráj je s Turnovem nerozdílně spjat, tvoří jeho jedinou sousedící klidovou zónu. Pokud navržený projekt komunikace zvítězí, bude pro turisty Český ráj obrázkem, který lze shlédnout z oken automobilu za pět minut, na Prachovské skály zbudou odhadem minuty dvě. V případě, že by tato varianta kvůli dopadu na životní prostředí neprošla, má zpracovatel studie připravený návrh další : poddolování velké části Mašova a Pelešan tunelem, s dodatkem, že vedení tunelu by mělo zásadní dopad na statiku zástavby v tomto území. Přitom v celém projektu je počítáno s tím, že současná trasa komunikace Turnov – Jičín zůstane pro dopravu zachována.

Jistě si řeknete, že rychlostní komunikace o šířce 23 metrů protínající Turnov je v navrhované podobě finančně nerealizovatelná, že podobnou šílenost nikdo nedopustí anebo že prostě nemáte čas, že si to „ti nahoře“ stejně udělají, jak chtějí. To ale není pravda, dosud máme čas něco změnit.

Podpořte svými podpisy naši petici, ozvěte se nám (třeba i s nabídkou míst, kde je možné petici podepsat), obracejte se aktivně na Vámi zvolené zastupitele na obecní i krajské úrovni, aby Vaším jménem také protestovali.

Dosud jde o plány několika megalomanů, kteří svým myšlením patří do minulého století. Až vyjedou buldozery, bude již pozdě.

Alexandr Solženicyn napsal: „ Je možné, že zlo je nutné a že nakonec zvítězí, ale jednej tak, aby nezvítězilo skrze tebe a s tvojí pomocí.“ I my chceme učinit vše proto, aby krajina, ve které jsme se narodili a ve které žijeme, zůstala alespoň trochu živá. Svobodné myšlení jednotlivce a jeho úcta ke krajině bude znamením svobodných a otevřených lidí budoucích let. Think globally, act locally.

Přípravný výbor občanského sdružení „S drakem rval se Michael“.

Petice občanů
proti výstavbě čtyřproudé rychlostní
komunikace I/35 Turnov - Jičín



Petiční výbor:
Mgr. Martina Pokorná, Turnov, Sadová 1470 (zastupuje petiční výbor)
MUDr. David Pokorný, Turnov, Na Kamenci 1680
Markéta Tausigová, Turnov, Mašov, Sobotecká 79

Petici je možno podepsat v Turnově v prodejně FOTO-KINO pana Aleše Hégra v Palackého ulici, na benzinové pumpě Robin Oil (Modrá hvězda) v Turnově nebo lze kontaktovat mluvčí petičního výboru Mgr. Procházkovou na tel : 603 115 886."


--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 5:41:49 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------