Dálnice pod Troskami? Existuje studie trasy R35, informací je minimálně.

*  Talli - 13.2.2003

     Region - Když v listopadu loňského roku odvysílala televize Nova zprávu o plánované dálnici pod Troskami s tím, že její redaktoři měli k dispozici i seznam domků určených ke zbourání, rozpoutala se mezi veřejností živá diskuse na téma je to novinářská kachna nebo chce někdo opravdu Český ráj zhyzdit několika proudovou rychlostní komunikací mezi Turnovem a Jičínem?

     Jak se ukázalo, B je správně. V poklidu Vánočních svátků a novoročním rozpoložení spatřila znovu světlo světa studie,které byla podle našich informací, navrhována již v šedesátých letech a znovu obnovena v polovině let devadesátých. O záměru vybudovat rychlostní komunikaci v Českém ráji se podle pamětníků mluví nejméně posledních dvacet či třicet let.

      „ Zadavatelem zpracování studie trasy komunikace R35 v našem regionu je Krajský úřad Libereckého kraje. Jedná se o úsek rychlostní komunikace, která povede od hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou až do Lipníka nad Bečvou.V současné době jsou varianty řešení úseku Turnov- Jičín neustále doplňovány a dopracovávány. Jedná se o vstupní materiál,který bude zařazen do Územního plánu velkého územního celku Liberecký kraj.(Dále v textu VÚC). Koncept VÚC bude celkově projednáván, vyhodnocen. To projednáváni bude veřejné a občané o něm budou informováni na úředních deskách příslušných Městských úřadů a samozřejmě také na Úřední desce Krajského úřadu. Z tohoto projednávání vzejde konečná varianta koridoru R35 v Územním plánu VÚC “ uvedl nás do problematiky R35 pan Mejsnar z odboru Rozvoje města MÚ Turnov.

     Navrhovaná komunikace má celkem tři varianty- severní, střední a jižní. A právě střední varianta tohoto plánu počítá s původně dvouproudovou, nyní již s čtyřproudovou rychlostní komunikací ,která by protnula celou oblast a byla pěkně viditelná ze všech stran. Z Kozákova. Z trosek atd. Dvacátého devátého ledna se o dálnici jednalo na Ministerstvu dopravy. Podle nám dostupných informací se při tomto jednání pouze potvrdilo, že komunikace bude čtyřproudová a pravděpodobně ještě zhruba o dva metry širší,než navrhuje výše zmíněná studie.

     A co občané? Informací o plánované stavbě , která by zásadně zasáhla do života všech obyvatel Českého ráje se na veřejnost dostávají velmi pozvolna. Přesto se proti tzv. střední variantě zvedá vlna odporu mezi obyvatel z Turnova i dotčených obcí. Do redakčního počítače přicházejí elektronickou poštou protesty z celé republiky. Proti stavbě se rychlostí blesku staví také občanské sdružení S drakem rval se Michael. Členové přípravného výboru jsou autory Petice ze které mimo jiné vyjímáme. „V současnosti navržená rychlostní komunikace dálničního typu je koncipována jako čtyřpruhová, začíná napojením na mimoúrovňovou křižovatku I/10 a I/35 v Ohrazenicích ( U Pyrámu), pokračuje kolem sídliště Přepeřská přes Nudvojovice, zátopovou oblast Jizery do Mašova, dále údolím Libuňky přes spodní část Kamence po Kyselovsko, kde se mezi novou zástavbou rodinných domů a benzinovou pumpou zarývá do polí, obemyká Vystrkalov, Svatoňovice, Roudný, Štěpánovice, Blatec a Rovensko pod Troskami a dále vede kolem vesniček Královéhradeckého kraje k Jičínu, v oblasti u Jinolic se dotýká hranice CHKO. Jen v oblasti Ohrazenice – Kyselovsko je navrženo několik mimoúrovňových křižovatek a na celé trase včetně samotného Turnova několik mostů o rozpětí 380m až 680m….“

     Celý text petice je k dispozici také na nebo na Mě.Ú v Turnově, odboru životního prostředí. Jeho vedoucí Ing. Šípošová nám mimo jiné sdělila: „Náš odbor se zúčastnil jednání o této stavbě ve čtvrtek 6.2.v Karlovicích. Byli tam pozváni starostová dotčených obcí dotčených tímto řešením dopravy mezi Turnovem a Jičínem, aby se se studií měli možnost seznámit. My samozřejmě budeme celou stavbu připomínkovat. Podle nás jsou i jiné varianty řešení,které je nutno pečlivě posoudit ,než pouze tato dálnice s mosty vedoucí těsně kolem mimořádně cenných přírodních lokalit, nemluvě o dopadu dálnice na krajinný ráz.lokality, uvedla.

      „Správa CHKO Český ráj je přesvědčena, že je třeba celý projekt přehodnotit. Nároky na dopravu jsou dnes jiné, než byly v šedesátých či devadesátých letech.Jsme pro nalezení toho nejlepšího řešení R35. Myslíme si, že by se mělo vyvolat jednání, na kterém bychom se vrátili k bodu nula, všechny tři varianty bychom znovu přehodnotili. Probrali přínosy a negativní vlivy jednotlivých návrhů a z tohoto jednání by mělo vzejít řešení ,“ řekla nám Dr.Lenka Šoltysová.

      O studii stavby bude díky jednat zastupitelstvo města Turnova na veřejném zasedání 27.února.Autoři petice doufají,že je do sálu SUPŠ přijdou od 17 hodin podpořit i občané ,kterým není lhostejný osud Českého ráje.K Petici se můžete připojit v prodejně Aleše Hégra v Palackého ulici, dále je k dispozici na Alergologii u MUDr. Tomáškové, v kanceláři os. Ochrana Klokočských skal nebo lze kontaktovat mluvčí přípravného výboru os. S drakem se rval Michael Mgr.Pokornou na tel.603 115 886.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 6:16:17 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------