Frydštejnský urbář

*  Talli - 28.2.2003

     Cenným pramenem pro milovníky vlastivědy, amatérské historiky i badatele rodopisů jsou urbáře. Tedy knihy , pojmenované podle latinského urbárium – dávka. Mnohdy sahají před rok 1600 a jsou starší než matriky.

     Urbáře bývají rozděleny do dvou až tří ročních splátek a od nich se odvozují i dnešní daně. Tyto knihy obsahují soupisy majitelů určitého území, jejich povinnosti na klášterních statcích a na panstvích.


     Ve vlastivědném sborníku Od Ještěda k Troskám vyšel v závěru roku 2002 nejstarší urbář panství Frýdštejnského. Jedná se o „registru správní“, kterou sepsal roku 1540 Jan z Vartemberka při koupi panství. O sedm let později byla opsána při královské konfiskaci a do roku 1556 , tedy do nového prodeje, doplněna, jak dosvědčují údaje v ní.

     Zápisy majitelů panství se prováděly do tak zvaných Desek zemských. Ty však roku 1541 vyhořely a tak byl zápis o tři roky později obnoven. Z Desek zemských toto opsal profesor .dr. J.V. Šimák a první část opisu tohoto díla je součástí Šimákovy pozůstalosti uložené v turnovském muzeu. Druhá část urbáře je archivována v Národním muzeu v Praze.

     Farář Jan Hrdý v roce 1910 přeložil urbář do němčiny a vydal v německém časopise v Liberci. Česky byla tato vzácná památka poprvé otištěna v roce 1998 v Texasu v USA v sedmém čísle krajanského časopisu “Hospodář” odkud jej převzali amatérští badatelé Bohumil Sochor z Horské Kamenice s Ladislavem Šourkem z Turnova a připravili jej k vytištění ve sborníku. Přepis urbáře si vzhledem k nutnosti dodržet detailně znění textu a k špatné čitelnosti drobného písma vyžádal několik desítek hodin práce. Stejně náročná byla i práce tiskárny. Urbář byl přepsán dle originálu i s různými nepřesnostmi a nepravidelnostmi v pravopise.

     Jak jsme dále zjistili, ve výše jmenovaném sborníku, který vycházel již v letech 1923 – 1938, byly otištěny nejstarší urbáře z našeho regionu. Jednalo se o zachovanou část urbáře kláštera Hradiště nad Jizerou, pravděpodobně z roku 1400 a dva hruboskalské urbáře z let 1514 a 1602.

     Na své zveřejnění doposud čeká hruborohozecký urbář z roku 1608, jehož opis je v Okresním archivu v Jablonci nad Nisou. Zachovala se i část německy psaného urbáře panství navarovského z roku 1551, který stejně jako první semilský z roku 1634 neobsahuje jmenné seznamy.

     Z Frydštejnska se zachoval ještě urbář panství Český Dub a Frydštejn z roku 1591 otištěný v roce 1947 v příloze Stráže severu. Ten je uložen v Archivu v Děčíně stejně jako pozemková kniha rychty frydštejnské z let 1570 –91.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 21:54:13 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------