Kampelička v Radvánovicích měla dobré jméno

*  moh - 8.4.2003

Radvánovice - Vladimír Horáček původem z Radvánovic č. 11 patří mezi zajímavé pamětníky našeho kraje. Koncem letošního roku mu bude obdivuhodných 90 roků. Na svůj požehnaný věk stále duševně čilý a živě si vzpomíná na své mládí a na život v této obci Českého ráje. S manželkou Ludmilou nyní spokojeně žijí v Novém domově důchodců v Liberci - Vratislavicích, a právě tam vznikal následující rozhovor.

Pan Horáček byl před válkou pokladníkem úspěšné kampeličky, kterou v obci založil jeho otec Josef Horáček. Ve své době tyto spořitelní a záložní spolky pomohly na venkově mnoha potřebným lidem. A právě na dřívější důvěře vkladatelů se nedávno nahrabalo nespočet novodobých tunelářů.

"Kampelička v Rádvanovicích byla dost velká," pochlubil se nám v úvodu Vladimír Horáček a vysvětloval proč. "Měli jsme na dva miliony korun vkladů, z toho bylo skoro milion rozpůjčených, což nám vytýkali. Víte, ty venkovské družstevní záložny spravovala tzv. Ústřední jednota hospodářských družstev v Praze 2, Hybernská 20. Někdejší prezident Zápotocký podnik neprávem označil za vykořisťovatele vesnice, ale on skládal peníze z těch venkovských družstevních záložen. Kdo si u nás uložil peníze dostal z nich 4,5% úroku, naopak za poskytnutí úvěru se splácelo 5,5 %. Skutečně, pracovali jsme jen s rozpětím 1%, přesto naše záložna v Radvánovicích uskládala na 700 000 korun rezervního fondu. Z toho se jsme si pak mohli postavit budovu, která nás stála skoro 500 000. V té době to byly ohromné peníze a budova stojí v Radvánovicích dodnes.

Kdo si v kampeličce půjčoval peníze?

"Sedláci i chalupníci. Když chalupníkovi pošla kráva, tak to byla tragédie, tehdy stála 800 korun. Když si pak přišel půjčit, musela se svolat dozorčí rada, aby se posoudilo, zda je schopen splácet. Většinou jsme všechny půjčené peníze dostali zpátky. Vzpomínám na jeden případ, kdy nás jeden podnikatel okradl. Měl pod Hrubou Skálou pivovar. Můj otec s ním kamarádil a nechal mu rozvážet koňmi pivo na žebřiňáku až do Boleslavi. Vařil Hruboskalský nektar, dvanáctku, ale já to pivo nepil, prý nebylo moc dobrý. A právě on si z kampeličky půjčil 5 000 korun, později zkrachoval a dluh nám nikdy nesplatil. Museli jsme tu částku odepsat," odtušil Vladimír Horáček.

Ze stejné obce Radvánovice pocházel i nedávno zesnulý mecenáš Českého ráje Bohuslav Jan Horáček. A je zajímavé, že právě zakladatel radvánovické kampeličky Josef Horáček v mnohém pomohl početné rodině a v mládí i samotnému B.J. Horáčkovi. Více o tom zase příště.

Fotografie:

Pohled do kanceláře radvánovické kampeličky, kde úřadoval její zakladatel Josef Horáček. Ten umírá v říjnu roku 1940, ve věku 75 let.

Na jeho pohřbu se tenkrát sešlo velké množství hostů. Smuteční průvod se na chvíli také zastavil i před budovou kampeličky v Radvánovicích.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 10:04:02 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------