Bartošova pec

S.  Svoboda - 27.8.2003

Bartošova pec V údolí Vazoveckého potoka se nachází zajímavý přírodní výtvor - jeskyně se silným pramenem, nazývaná Bartošova pec.





Chráněný přírodní výtvor Bartošova pec se nachází v údolí Vazoveckého potoka, severně od Turnova. Okolo vede modrá značka z Turnova na Frýdštejn.

Přístup k Barotošově peci Kdysi před jeskyní stávala Bartošova sklářská huť, po které je jeskyně pojmenovaná. Huť časem zanikla a opodál byl postaven mlýn, využívající nikdy nezamrzající vodu z pramene v jeskyni. Později zde bývala také brusírna skla. Dnes objekt slouží turistickému ruchu.

Z nízkého a širokého ústí jeskyně, zatopeného částečně vodou, vyvěrá silný Vazovecký potok o průměrné vydatnosti asi 20 l/s. Pramen je zachycen v malém rybníčku, jehož hladina sahá až k jeskyni a který zajišťoval dostatek vody a potřebný spád pro mlýn. Ústí jeskyně je přístupné po povalovém chodníku.

Jeskyně je vytvořena ve vápnitých pískovcích a je součástí tzv.Ondříkovického propadání. Na plošině nad jeskyní se nachází několik závrtů a slepých údolí s ponory, které napájejí Bartošovu pec. Tyto jevy mají krasový charakter.

Původně udávaná délka jeskyně byla kolem 25m. Tato známá část jeskyně má podobu chodby, kolem 1m široké a 0,5m vysoké. Na konci roku 2000 bylo J.Bruthansem, M.Novákem a Š.Křtěnským objeveno pokračování jeskyně. Celková délka chodeb tak zatím dosahuje 225m. I toto pokračování tvoří podobná nízká a úzká chodba jen s několika většími prostory.

Jeskyně je pochopitelně už vzhledem ke svým rozměrům nepřístupná, některé části jsou navíc pod vodou, která je velmi studená.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 22:40:23 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------