Komisař UNESCO navštívil Český ráj

*  Talli - 27.10.2003

Turnov - Ve středu 22.října vyvrcholilo několikaleté úsilí Sdružení Český ráj, Správy CHKO, Města Turnova a dalších institucí o zápis skalních měst Českého ráje do seznamu přírodních památek UNESCO. Od 13.hod besedoval komisař mezinárodní organizace IUCN dr. Stuart Chape v sále Správy CHKO s občany, zástupci neziskových organizací ,představiteli krajských úřadů, starosty obcí a podnikateli o této problematice.

     Nápad zapsat unikátní skalní města našeho kraje do seznamů přírodních památek UNESO vzešel před lety z iniciativy Ing. Pavly Bičíkové a Ing. Tomáše Tomsy. K nim se přidalo Město Turnov, Správa CHKO Český ráj, Sdružení Český ráj a další instituce.

     Jak stručně připomněl zástupce Ministerstva životního prostředí Jiří Blažek. „Následovalo vypracování, řady dokumentů, dlouhá příprava podkladů, tisíce fotografií, vyjádření mnoha odborníků i různé legislativní úpravy. Výsledkem těchto příprav bylo rozhodnutí mezinárodní komise,o tom, že skalní města Českého ráje by mohla splnit náročná kritéria UNESCO a stát se první přírodní památkou z České republiky zapsanou na tyto prestižní seznamy.“ Upozornil také, že návštěva komisaře je dalším krokem na dlouhé trati. Osvětlil přítomným mechanismus celého schvalovacího procesu a pak již převzal slovo Dr.Struart Chape zástupce mezinárodní organizace ochrany přírody známé pod zkratkou IUCN. (Na snímku vlevo)

     „Chci poděkovat vládě České republiky, Ministerstvu životního prostředí i Správě CHKO za tuto návštěvu. Rád bych zdůraznil, že předpisy, které jsou stanoveny pro zápis přírodních památek do seznamů UNESCO jsou velmi přísné. Navrhované památka musí splňovat řadu kritérií, které se velmi zhruba dají shrnout do pěti bodů. Tím nejdůležitějším je naprostá jedinečnost a unikátnost navrhované památky na celé planetě,“ řekl v úvodu dr.Chape. Dále pak osvětlil některé kroky a postupy mezinárodních orgánů při schvalování a zápisu navržených památek.

     V následné besedě ujistili zástupci občanských sdružení, veřejné samosprávy i státní správa experta IUCN o podpoře ,kterou myšlenky zápisu skalních města do seznamů UNESCO má.

     „Tato návštěva je jakýmsi bodem zlomu v celém úsilí o zapsání našich skalních měst do seznamů této organizace Zcela spokojená budu až stanovisko tohoto experta po jeho návštěvě bude kladné. Bude to jeden z těch důležitých kroků na celé dlouhé cestě která je před námi. Jinak jsem velmi ráda, že se toto setkání uskutečnilo a myslím si, že i tato početná sešlost svědčí o tom, že téma Český ráj a UNESCO zajímá široké spektrum obyvatel.,“řekla nám po besedě PhDr.Hana Maierová předsedkyně sdružení Český ráj.

     Během třídenní návštěvy navštívil dr.Chase v doprovodu pracovníků Správy CHKO například Hruboskalské skalní město, prošel si část turistických stezek vedoucí Klokočskými skalami.

     Výsledek dlouhých jednání o zapsání skaních měst do seznamů přírodních památek UNESCO se Česká republika dozví v červnu 2004,kdy se na dalším jednání o této problematice sejde v Číně jedenadvaceti členná mezinárodní komise .

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 20:50:28 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------