Zmizelé rybníky Českého ráje - Díl II.

S.  Svoboda - 15.3.2004

Rybník Obora      I v povodí Klenice bývala řada rybníků. Jejich část, která patřila k panství Kost, je podrobně popsána, včetně jmen malých rybníčků a způsobu hospodaření, v III. dílu Knihy o Kosti od Josefa Pekaře. Připomeneme si proto jen některé z nich.

      Prvním rybníkem na Klenici je Partoltický rybník. Rybník byl v 18. století zrušen a jeho hráz prokopána. Jeho obnova začala v r.1945 a o rok později byl již napuštěn. Hned pod ním leží Bílý rybník, ve kterém se zhlíží hrad Kost. Přímo pod hradem býval malý rybník zvaný Labutní. Ležel někde v místech, kde se dnes v letních měsících pořádají různé akce pro turisty. Spolu s Černým a Bílým rybníkem pomáhal bránit přístup k hradu.

Bílý rybník, v pozadí hrad Kost      Dále po vodě, v údolí Plakánku leží rybník Obora, kdysi nazývaný Řehákovský, pod kterým byl stejnojmenný mlýn, později pila. Rybníky ve Střehomi, dodnes zachované, bývaly centrem kosteckého rybníkářství. Největším kosteckým rybníkem byl Prostředek nad Dolním Bousovem. Rybník, od konce 18.století vypuštěný a změněný v louky, byl ve 20. století obnoven a dnes ho známe jako Červenský rybník.

     S Červenským rybníkem sousedil menší Matický rybník, rozlévající se směrem k Sobotce. Sám Dolní Bousov byl rybníky doslova obklopen. Prostor dnešního nádraží zaujímal Bousovský rybník, s ním sousedily spojené rybníky Pískový a Lhotský. Jen Pískový rybník zůstal napuštěn dodnes.

Rybník Obora, kdysi nazývaný Řehákovský Hned pod Dolním Bousovem ležel Rohatský rybník, po jehož dobře zachovalé hrázi dnes vede silnice Rohatsko-Dolní Bousov (byl to poslední kostecký rybník, hráz byla hranicí s panstvím Kosmonosy).

     Pod ním ležel Bechovský rybník, s hrází mezi Bechovem a Svobodínem. Dnešní železniční trať vede zhruba po někdejším jižním břehu obou rybníků. Další rybníky na Klenici už ležely mimo oblast Českého ráje. Proto zmíním už jen zrušený Velký rybník, který býval v prostoru mezi Židněvsí, Březnem, Sukorady a dodnes napuštěným rybníkem Vražda. Rybník musel být dobře viditelný ze silnice na Jičín, po pravé straně cesty za Židněvsí. Rybništěm dnes prochází železniční trať do Sobotky.

Stará mapa Kosti a okolí s původními rybníky - klikni pro zvětšení


Mapa-zdroj :
Ó 1st (2nd ) Military Survey, Section No. xy, Austrian State Archive/Military Archive, Vienna
Geoinformatics Laboratory, Univer
sity of J.E.Purkyne – http://www.geolab.cz
Ministry of Environment of Czech Republic – http://www.env.cz


--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 3:23:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------