Po Zlaté stezce Českého ráje – IV

Jan  Štěpánek - 20.5.2004

     V dnešním dílu našeho seriálu o turistickém průvodci ČESKÝ RÁJ - ZLATÁ STEZKA ČESKÉHO RÁJE (vydal mezi válkami Klub československých turistů, župa Českého ráje v Turnově), se konečně vydáme na cestu.





     Itinerář Zlaté stezky Českého ráje uvádí titulek "Hlavní pěší tura v 7 dnech - značka červená". Později byla takto označována červeně značená turistická trasa, spojující nejvýznamnější oblasti Českého ráje (mimo Prachovské skály): Mnichovo Hradiště - Valečov - Drábské světničky - Příhrazy - Kost - Nebákov - Dolní Mlýn - Trosky - Hrubá Skála - Valdštejn - Turnov - Frýdštejn - Malá Skála - Besedice - Kozákov - Tábor - Železnice - Jičín. (Celková délka 98 km.) A zeptáte-li se dnes průměrného návštěvníka Českého ráje na Zlatou stezku, pravděpodobně se doslechnete o cestě z Valdštejna k zámku na Hrubé Skále. Pojďme tedy na výlet po trase, jak ji kdysi vytyčil, označil a informacemi opatřil Klub československých turistů.

     "1. DEN: Ml. Boleslav hl.n. 206 m n.m. Od hl. n. do města 2 km po červené značce, která vede z Prahy přes Nové Benátky údolím Jizery. Z nám. Komenského (viz mapu na rohu nové radnice) po schodech k železniční zastávce trati Praha - Turnov, před zastávkou vpravo Michalovice 5 km, zřícenina hradu v majetku KČST. Věž Putna upravena na rozhlednu. Debř n. J. 7 1/2 km, před přejezdem státní silnice Kolínsko- Žitavské přes železniční trať rozcestí červené značky. Dáme se vpravo k nádraží Josefův Důl-Kosmonosy. Zvířetice 12 km, zřícenina hradu v majetku KČST. Bakov n. J. nádraží 13 km. Přes Malou Bělou do Klokočky 232 m n.m., myslivna 18 km. Pod kaplí pramen výborné vody. Hluboké staré lesy valdštejnské. Klášter-Hradiště 22 km. Akciový pivovar v býv. zámku. Zbytky cisterciáckého chrámu. Mnichovo Hradiště 244 m n.m., 26 km. Noclehárna KČST.

     2. DEN: Z Mnichova Hradiště červenou značkou po silnici Valečov 354 m n.m., 5 km, zřícenina hradu v majetku KČST. V okolí řada skalních světniček. Odbočka zeleně značená do Branžeže a Nové Vsi 3 km, známá letoviska v někdejší jezerní kotlině, a dále do Kosti. Z Nové Vsi Drhleny 2 km koupaliště. Z Valečova pokračuje červená značka Mužský obec 400 m n.m., 7 km, pod vrchem (homolí) stejného jména 462 m n.m. Z obce na Drábské světničky a Budovcovou stezkou do Příhraz 280 m n.m., 11 km; pensionát, letní byty, bazén, noclehárna KČST. Arnoštice 12 km, dvůr. Podél obory na silnici do Kosti. Kost 19 km, obývaný hrad ze XIV. stol., pod ním pivovar a hotel. Letní byty, koupání. Viz Pekař, Kniha o Kosti. V okolí romantická údolí. Křižovatka turistických cest. Do Sobotky kolem Semtínské lípy (velkolepý staletý strom) 5 km. Noclehárna KČST.

     3. DEN: Z Kosti Prokopským údolím do Libošovic 2 km, ze Sobotky 4 km. Letní byty. Stanice Libošovice-Kost trati Ml. Boleslav-St. Paka 1 km. Podsemínský mlýn 6 km v údolí Žehrovky. Nebákov 8 km, rybník, koupaliště, občerstvení ve mlýně, srubové chaty. Dolní mlýn 10 km. Mladějov 12 km, letní byty, koupaliště, turistická noclehárna. Stanice trati Ml. Boleslav-St. Paka. Zámostí 14 km. Maršov 16 km, starý mlýn. Prachovské skály, západní část. Chata KČST 18 km. Restaurace, pokoje, noclehárny, telefon, autobus do Jičína 6 km."

(Dokončení příště.)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 11:14:19 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------