Skalní obydlí v Meziluží

S.  Svoboda - 3.6.2005

Skalní obydlí     Skalní světnice byly v minulosti domovem těch nejchudších, kteří si nemohli postavit ani malé stavení. Stavba takového přístřeší nebyla složitá, spočívala ve vytesání nebo úpravě vhodné skalní dutiny, vysekání okna, osazení jednoduchých dveří a komína s ohništěm.





     Takové jednoduché skalní obydlí se zachovalo na pomezí Dobšic a Meziluží. Skrývá se v nenápadné skalce při okraji cesty, která obě obce spojuje. Vede tudy modrá značka na Kost. Je to nenápadná a neokázalá památka, která nám přibližuje bydlení té nejchudší vrstvy ještě na počátku 20. století. V jediné nevelké skalní místnosti, kterou bychom dnes označili spíše za sklep, mohla bydlet i celá rodina.

     Není známo kdy a kým byla skalní světnice "V drážkách" vysekána. V 19. století tu prý bydlela rodina Václava Telenského, potom nějaká žebračka Kubová, naposledy tu bydlel, až do své smrti r.1910, Jan Svoboda. Potom už skála zůstala neobydlená a ponechaná svému osudu. Dnes je světnice opět opravená, má osazené nové dveře, okno i moderní komínek.

     Světnice je na soukromém pozemku a je veřejnosti nepřístupná. Díky tomu ji nepotkal osud mnoha jiných skalních světnic, ze kterých dnes zbývají jen poničené a očazené zbytky plné odpadků (smutným příkladem je mnohem rozsáhlejší skalní obydlí nad Černým rybníkem u Kosti).

     Na protější straně cesty stojí za povšimnutí svérázná „výstavka“ starých hospodářských potřeb. Můžete tu vidět cepy, kopist na zadělávání chlebového těsta a „voršof“ - dřevěnou lopatu na obilí.

     Cesta, která spojuje Meziluží s Dobšicemi se jmenuje V drážkách, podle vyježděných (vydřených koly při brždění) kolejí-drážek. Dnes je vyasfaltována, ale stejné drážky můžete vidět na cestě z Nebákova do Křenov (červená a modrá značka). Zůstala tu zachována památka na rozchod starých povozů.



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 3:40:49 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------