Nejnebezpečnější silnice v kraji - Turnov - Ktová?

L.  Sluka - 8.7.2005

     Redakce Rajnetu obdržela zajímavé informace, které poukazují na to, že měsíčník Liberecký kraj publikuje neobjektivní informace. Článek předkládáme v plném znění.

     V květnovém čísle měsíčníku Liberecký kraj v rubrice „Fakta a čísla“ bylo publikováno, že „nejnebezpečnějšími místy pro řidiče v Libereckém kraji jsou 12 kilometrů dlouhý frekventovaný úsek silnice I/35 mezi Turnovem a Ktovou ve směru na Hradec Králové a 18 kilometrů dlouhý úsek silnice I/9 mezi Novým Borem a Jestřebím“. Článek dále pokračoval tím, že „silnice mezi Turnovem a Ktovou není v dobrém technickém stavu“, že „po uvažované opravě silnice přibudou havárie a budou tragičtější“ a konečně, že „Liberecký kraj chce dopravu převést na čtyřproudou rychlostní komunikaci“. Další článek poté vychází na titulní straně červnového čísla a má název „Turnov - Jičín: Nebezpečná silnice čeká na řešení“. Z jakých zdrojů články čerpají, jsou informace korektní a jak je to doopravdy?

     Články vycházejí z dokumentu s názvem „Analýza stavu dopravy na území Libereckého kraje“, který je dostupný na www.kraj-lbc.cz. V Analýze stavu dopravy jsou dobře vyhodnoceny tzv.nehodové úseky. Jsou to 1 km dlouhé úseky silnic I. tř., na nichž se za jeden rok stane 15 a více nehod a úseky silnic II. a III. tř.s 10 a více nehodami.

     V letech 2001, 2002 a 2003 se na silnici I/35 mezi Turnovem a Ktovou nenacházel ani jediný nehodový úsek. Až v loňském roce byl jeden km před obcí Karlovice zaznamenán nehodový úsek, na němž došlo k 15 nehodám.

     V Libereckém kraji je za rok 2004 evidováno 60 nehodových úseků. Nehodový úsek před Karlovicemi je podle počtu nehod na 46 až 52 místě z uvedených 60 nehodových úseků. Pro zajímavost: nejvíce nehod se stalo na úseku silnice I/14 na kilometru 11,9 až 12,9 v Jablonci nad Nisou. Konkrétně zde na 1 kilometr dlouhém úseku došlo k 61 nehodám. Pro srovnání: na 12 kilometrů dlouhém úseku silnice I/35 Turnov - Ktová došlo k 78 nehodám.

     Na 25 km dlouhém úseku již zmíněné silnice I/14 Liberec - Jablonec - Tanvald se v r. 2004 stalo násobně více nehod než na silnicích Turnov - Ktová a Nový Bor - Jestřebí dohromady. Proč místo této silnice byly za nejnebezpečnější označeny dvě jiné silnice s menším počtem nehod je záhadou.

     Tvrzení, že úseky silnic Turnov - Ktová a Nový Bor - Jestřebí jsou v Libereckém kraji nejnebezpečnější není statisticky podloženo. Tuto informaci lze proto označit přinejmenším za subjektivní.

Mgr. Aleš Hoření

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 13:20:09 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------