Skalní hrady zahájily sezónu

*  Talli - 2.4.2006

     Region · První dubnový den je na většině památek prvním dnem nové turistické sezóny. A tak zatímco před branami hradu Trosky stáli naštvaní jarní výletníci zbytečně u zavřené brány, otevřely se skalní hrady Valdštejn a Rotštejn.


     Hrad Valdštejn je částečně přístupný jen díky obětavé práci kastelánské rodiny Kouckých, kteří strávili desítky hodiny vyklízením sněhu, úklidem památky a přípravou sezóny. Již příští sobotu 8. dubna ve 14.hodin pak bude na jednom z nejstarších hradů Českého ráje Velikonoční koncert . Jaro přivítá Hradecké komorní tucteto spolu s pěveckým sdružením Cantus Jaroměř.


     Okolí Rotštejna je ještě pod sněhem. I tak si sem cestu našlo prvních 15 nedočkavých výletníků. „Ještě minulý týden bylo místy na nádvoří až 140 cm sněhu. Od ledna jsme každých 14 dní chodili odhazovat sníh z unikátních dřevěných konstrukcí.


     Minulý víkend jsme pak při provedli s tesařem revizi škod po zimě, odklidili zbylý sníh na horní části hradu a částečně jsme vyklidili nádvoří od sněhu i odpadků.,“ osvětlila dobrovolnice Žaneta Vondráčková z občanského sdružení Ochrana Klokočských skal.


     A dodala: „Protože na této památce nemáme jako průvodci žádné zázemí, otevřeli jsme až ve 14 hodin, po dešťové přeháňce.Pokud bude sněžit či pršet musí však hradní brána Rotštejna zůstat zavřená z důvodu bezpečnosti návštěvníků." Ten pravý začátek sezóny očekává hradní posádka až o Velikonocích.Všichni doufají, že bude přívětivé jarní počasí. „Určitě přijďte na Bílou sobotu. Bude pohádka, šermíři a možná i ohněplivač,“ zve závěrem Vondráčková.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 2:16:40 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------