Patron a světec rozevřel náruč nad městem

*  moh - 16.6.2006

Kostelík sv. Jana Na poušti je ve strmém svahu nad Železným Brodem. Během pouti ožil mnoha návstěvníky     ŽELEZNÝ BROD - Obnovený kostelík sv. Jana Nepomuckého Na poušti nad Železným Brodem patřil první červnovou sobotu už po desáté Svatojánské pouti.

Mši svatou sloužil farář Jaroslaw Borucki, který je polským řeholníkem konkregace Misionáři Matky Boží z La Saletty     Patron mostů a ochránce proti povodním sv. Jan sem přilákal stovky lidí. Farníci a vůbec dobří lidé mu přinesli nespočet darů a dobrot k občerstvení. Všichni se pak osvěžili na čerstvém povětří i při benefičních kulturních pořadech, určených pro děti i dospělé.

     Vše se odehrávalo na plácku kolem kostelíku v prudkém svahu nad městem. Proto organizátoři tělesně postiženým a starším lidem nabídli dopravu. Dopolední bohoslužbu nejdříve sloužil farář Jaroslaw Borucki, který v úvodu poděkoval všem, co se nějakým způsobem přičinili o to, že se do chrámu páně vrátil opět život. Osobně za všechny poděkoval architektu Martinu Tomeškovi a jeho manželce. "Mohu říci, že to je už moje osmá Svatovítská pouť, kterou tady mohu Bohu sloužit," vyznal se příjemnou češtinou duchovní.

     Jaroslaw Borucki je polský řeholník kongregace Misionáři Matky Boží z La Saletty a v Železném Brodu působí jako administrátor.

     Barokní kostelíček vstal z ruin díky místním nadšencům a lidem z mezinárodní organizace IBO, která se snaží nezištně pomáhat lidem bez ohledu na jejich národnost, rasu, či náboženské přesvědčení. Jejich náplní je asistence při stavbách či rekonstrukcích domů, majících sociální či charitativní charakter. Kostelík nemá zatím Chrámový sbor vedla Věra Strouhalovážádnou výzdobu a vybavení, jen v presbytáři se řadu let obnovuje nástěnná malba. V prostorách s vynikající akustikou se mše, různé benefiční koncerty konají už od roku 1993. Návštěvníci přitom sedí na donesených židlích.

     Hodinovou bohoslužbu doprovázel z kůru chrámový sbor pod vedením Věry Strouhalové. Po písni Vroucně vítán budiž Jene svatý zazněla velebná a rozsáhlá skladba Messa a 3 voci, kterou zkomponoval italský tvůrce chrámových skladeb Antonio Lotti. Na varhany provázela Věra Hlubůčková.

     Po skončení mše se účastníci vyhrnuli na malé prostranství kolem kostelíka. Tam už byly připraveny nejrůznější domácí dobroty buchty a koláče, guláš, kozí sýry, opékaly se buřty. Farníci nabízeli ke koupi rukodělné výrobky i léčivé byliny. Dětem nafukovaly pouťové balonky a sloužil jim i velký indiánský stan a různé další hry. V kostelíku se Stánky nabízely poutníkům občerstvení, tradičně se tu objevily krasohledy, nafukovací balónky, léčivé rostliny a další dárkyzatím připravilo divadélko Půlnebí z Prahy s představením pro děti i dospělé. Závěr pak patřil benefičnímu koncertu Věry a Oldřicha Wajsarových. K úspěchu Svatojánské pouti přispěli i mladí lidé, studenti místní sklářské školy. Celý kostelík vyzdobili díly s tématiku Kříže. Výstavu připravili profesoři Anna Polanská a Martin Hlubůček spolu s Kateřinou Řezníkovou. Výstava bude mít následně své pokračování v prostorách Městského muzea Na Bělišti. Jak potvrdil architekt Martin Tomešek vešker˘ výtěžek ze Svatojánské pouti bude věnován na další záchranné práce kostelíka sv. Jana Nepomuckého Na poušti.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 23:45:26 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------