Školení k novele Silničního zákona

*  Talli - 17.6.2006

     Ve čtvrtek 15.6.2006 proběhla ve Velké zasedací síni Jablonecké radnice akce určená všem řidičům. Formou besedy zde vedoucí dopravního inspektorátu OŘ PČR v Jablonci n.N. a jeho zástupce seznamovali účastníky s novelou silničního zákona.

     V úvodu se účastníci dozvěděli informace o nových dopravních značkách ( značka označující povinnost připoutat se a značka označující lékaře ve službě ) a nových pojmech ( dětská autosedačka, bezpečnostní zádržný systém ).

     Nově je stanoveno, že dětská autosedačka ( její různé formy ) je určena pro děti do 36 kg a do 150 cm. Pokud dítě jedno z hledisek překročí, poutá se již pouze bezpečnostním pásem. Mizí tedy hledisko věku, jakým byl 12 rok věku. Navíc dětské autosedačky je povinnost užívat na všech typech komunikací, ne jako dříve pouze u dálnic.

     Důležitým příkazem je zákaz používání tzv. antiradarů. Pokuta za nedodržení je vysoká. Řidič bude nyní povinen podrobit se v případě podezření z požití alkoholu lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Pokud odmítne, hledí se na něho jako by požil a bude podle toho trestán. Sankce za jízdu pod vlivem alkoholu se zvyšují. U přechodů pro chodce přibývá povinnost zastavení vozidla před přechodem pro všechna vozidla jedoucí na víceproudé silnici. Zákon poopravil povinnost řidiče být za jízdy připoután, takže dnes již nikdo nebude moci polemizovat s výkladem zákona. Ochranu cyklistů přináší nařízení o povinnosti dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklistů.

     Jízda na kruhových objezdech se ustálila na verzi - znamení o změně směru jízdy při vjezdu nedáváme, ale musíme jej dávat při vyjíždění nebo u víceproudých kruhových objezdů při přejíždění z jednoho pruhu do druhého. Nově přibylo celoroční a celodenní svícení. Účastníci byli upozorněni na skutečnost, že světlo pro denní svícení neznamená svícení obrysovými světly.

     Největší zájem asi vzbudila informace o nově zaváděném bodovém systému. Zděšením mezi přítomnými byla informace o rychlostních limitech, kdy již od rychlosti 54 km/h řidič překračuje povolený limit a dostane blokovou pokutu ve výši 1 000 Kč a 2 trestné body. Uživatele jízdních kol zarazila informace o tom, že nesmí usednout na kolo pod vlivem alkoholu. Pokud tak učiní, dostanou pokutu.

Informací, které zde zazněly, byla ještě celá řada. Novela zákona je obsáhlá. Celý seminář trval více než 2 hodiny. Policie doufá, že se přítomní řidiči náležitě poučili a novela jim nepřinese již žádné záludnosti.

Přednášející policisty trochu zamrzela skutečnost, že na seminář se dostavili většinou starší občané, kteří jsou asi více svědomití. Mladší část občanů asi neodolala nástrahám počasí a zvolila jiné vyplnění volného času, např. návštěvou přehrady.

Účinnost novely se velmi blíží. Již od 1.7.2006 poznají všichni řidiči, že je nastavena opravdu tvrdě.

Pokud bude ze strany veřejnosti vážný zájem o opakovaní akce, je PČR ochotna obdobnou besedu zopakovat.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 8.5.2024 13:50:31 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------