Přátelé památek se sejdou na Troskách

*  Talli - 19.10.2006

Následující víkend 20.-22.10. patří v Českém ráji památkám. Na II.mezinárodní konferenci Památková péče v občanské společnosti se do hotelu pod Troskami sjedou zástupci neziskových organizací, které pečují o památky a kulturní dědictví, archeologové, milovníci historie i zástuci samosprávy aby diskutovali o palčivých problémech památkové péče, ochrany přírody a turistického ruchu.

V pátek večer se sejdou především přátelé a příznivci hradu Rotštejn na přednášce Rotštejn v proměnách času,která je věnována osmnácti letům práce na záchraně památky, péči o její unikátní prostředí a 228Ha přírodní rezervace Klokočské skály.

Magnety konference jsou sobotní vystoupení Dr.Petra Brestovanského, archeologa libereckého muzea, na téma Zachraňme archeologické památky Příšovic. Velký prostor je věmován vystoupení slovesných přátel. Pan František Kostroš, predseda združenia Zachráňme hrady přijíždí s příspěvkem Aktivity občianskych združení pri záchrane hradov, kaštieľov a kláštorov na Slovensku. Velmi zajímavým bude také vystoupení RNDr.Tomáše Řídkošila z Muzea Českého ráje v Turnově,který pohovoří o Geoparku Český ráj.

Na neděli je připraven výlet po památkách Českého ráje.

Výstupem z konference bude rozšířený sborník příspěvků a Česko-slovenský adresář nestátních neziskových organizací pečujících o památky a kultuní dědictví Bližší inormace ne www.rotstejn.info

Hana Talli Hlubučková. hlavní koordinátor projektu

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 20:16:41 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------