Nový zvon ve Skalanech přivítal Boží hod

*  moh - 27.12.2006

Zvonice ve SkalanechVyskeř-Skalany – Na Boží hod vánoční se obyvatelům osady Skalany pod Vyskří poprvé ozval nový zvonek. V opravené kamenné zvoničce ho rozhoupala Zdeňka Prokorátová z Vyskře.





     Vyvrcholila tím letošní veřejná zakázka, kterou na úpravu návsi a zvoničky vyhlásil na jaře starosta Vyskře Luděk Láska. Na obnovu zvoničky i odití nového zvonu se velkou Starostka Vyskře Mgr. Doubravka Fišerová vítá přítomné na malé návsi před zvoničkouměrou podílel Liberecký kraj. Kolem poledního se za pěkného prosincového sluníčka shromáždila na malé návsi před zvoničkou asi stovka účastníků. Byli to nejen místní lidé, ale i rodáci, chalupáři a četní hosté. Všechny přítomné uvítala nynější starostka Vyskře

     Doubravka Fišerová, která žije právě ve Skalanech. K dobré náladě přispěla také rodinná muzika přátel a rodiny podnikatele Jaroslava Obročníka. Sama starostka hrála na housle. Pro zahřátí se podával horký grog, svařené víno a další ohnivá voda.

Osadník Rudolf Holý (vpravo) zmínil, že jejich náves před zvoničkou je nejmenší v republice     Krátkou řeč si vzala zkušená zvonice Zdeňka Prokorátová, která už 13 roků pečuje o zvonek a kapličku sv. Anny na Vyskři. Mimo jiné poděkovala všem, kteří na obnově mají nějakou zásluhu.

      „A co přát zvonku do vínku? Ať jeho hlas vašemu sluchu krásně zní a ve vašem srdci se probudí vzpomínky na vše hezké, co jste zde prožili a na všechny, co už nejsou mezi vámi,” popřála zvonice. Potom se ve vchodu do zvoničky chopila lana a poprvé na bronzový zvon asi tři minuty zvonila.

Zdeňka Prokorátová poprvé rozhoupává nový bronzový zvonek     Mezi pamětníky se objevil například pan Rudolf Holý, který zmínil, že děda vozil na stavbu zvoničky materiál z Loukova Svijan. Paní Horčičková ze sousedství doplnila, že její babička Marie Janková tady kdysi dávno zvonila.

     Zvoničku postavili osadníci v době první republiky. O zvonek přišli za druhé světové války. Zvonička měla různé poslání. Sloužila i jako malá hospůdka, hrávalo se před ní vesnické divadlo a odehrávaly různé události. Hasiči v ní schraňovali hadici s proudnicí.

     Podle informací podnikatele Jaroslava Obročníka, chtějí osadníci ve zvoničce zřídit malé muzejíčko, které bude dokumentovat historii i současnost Skalan. Také budou rozhodovat o tom, kdo a kdy bude na nový - asi 35 cm vysoký - zvonek zvonit.?
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 0:54:32 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------