ŔÁDÍ POD KOZÁKOVEM ŽHÁŘ?

*  Talli - 22.1.2005

Region- Krom silného větru děsí obyvatele jinak poklidného kraje pod Kozákovem v poslední době záhadné požáry. Zatím poslední ohně vypukly v pátek 19.ledna v podvečer.

Klokočí - Objekt bývalého Dědečkova hostince pod zříceninou hradu Rotštejn budil již několik let pozornost svou opuštěností a schátralostí. Vesnické šeptandy čas od času přinesly několikamilionové částky za které je prý bývalá pýcha obce na prodej. Vzápětí je tytéž zdroje vyvracely, s tím,že dědicové mají k místu silný citový vztah a pouze dořešují právní úpravy užívání stavby.
Objekt v soukromém vlastnictví zatím vesele chátral. Po loňské zimě byla provalena část zdi do bývalého sálu, navíc si v opuštěném domku dávali dostaveníčko nejrůznější pochybné existence,čas od času omladina z okolních vsí okoušela chuť alkoholu a zakázaných cigaret, občas tam vlezly děti hledající dobrodružství.
Všem těmto aktivitám učinil konec "neznámý žhář?" v pátek 19.ledna v podvečer. Kolem devatenácté hodiny bývalá Dědečkova hospoda vzplála. Během chvíle bylo na místě několik cisteren, policie, starosta obce Klokočí i správci hradu Rotštejn a také řada místních. Práci hasičů komplikoval silný vítr. Policie prohledala okolní les, i zříceninu hradu, zda se někde neukrývá potenciální svědek. Bezúspěšně. Zásah hasičů zkončil až v sobotu nad ránem mezi třetí a čvtou hodinou.
Okolní les i hrad stejně jako naproti stojící domky zůstaly naštěstí nedotčeny.
Podle našich informací shořel na cestě od Chutnovky k osadě Rotštejn krmelec a seníček asi hodinku, možná méně před začátkem požáru ve vsi. Po nedávném opakovaném vzplanutí stodoly v Loktuši je to další záhadný požár. Místní i chalupáři vedou dlouhé debaty na téma "kdo a proč?" Najivním historkám o čundrácích, kteří v domku tábořili nevěří ani ti, kteří je do světa vypustili. A tak v kraji, kde od počátku 15 století vládl klid a mír i přez rušné události procházejících staletí je náhle rušno. Jsou to náhody nebo řádí žhář?
Talli
autorka článku byla přítomna zásahu požárníků. procházela s policicí hradi okolní les a poslouchala během požáru i den po té, co říkají místní obyvatelé

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 12:23:01 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------