Otevřený dopis ministru kultury Václavu Jehličkovi

*  Talli - 31.1.2007

Občanské sdružení Paměť se obrací dopisem na ministra kultury ve veci zamýšleného prodeje zámku Staré Hrady.

Vážený pan Mgr. Václav Jehlička
ministr kultury České republiky
Maltézské náměstí 471/1
118 00 Praha 1

Vážený pane ministře!
Jsme občanské sdružení zabývající se regionální historií. V poslední době nás znepokojují zprávy o možném prodeji zámku Staré Hrady u Libáně na Jičínsku, který by měl přejít do soukromých rukou. V objektu zámku je dnes umístěn literární archiv Památníku národního písemnictví, jehož existence je tím ohrožena. Je zde nejenom materiální a technické, ale i odborné zázemí sloužící k jeho provozu.

Objekt zámku byl kdysi ve značně zdevastovaném stavu a byl určen ke zbourání. Skupina místních občanů s brigádníky z celých Čech jej zachránila a zámek slouží veřejnosti. Nevíme, kam by exponáty z tohoto archivu byly umístěny, ale máme obavy z přílišné centralizace archiválií a tím i jejich faktické nedostupnosti pro regionální badatele (viz Valdštejnský archiv z Mnichova Hradiště !!!) Obáváme se též, že by zámek ve Starých Hradech postihl podobný osud jako mnohé zámky změněné ve stylové hospody. Takový osud, to by bylo znevážení práce mnoha občanů, kteří se na záchraně zámku podíleli. Dnes se konečně (sice velmi pomalu) přichází k názoru, že bez práce a aktivit různých spolků a neziskových organizací není možné zdravý stát vybudovat. Ovšem znevážením jejich práce se bere lidem chuť k nehonorovaným aktivitám. Jak je již také bohužel mnohde vidět „ neviditelná ruka trhu“ vše nevyřeší k veřejnému prospěchu.

Dovolím si tady trochu osobní vzpomínky. Sám jsem se kdysi řadu let účastnil záchrany hradu Valdštejna u Turnova. Byly to stovky hodin práce doslova v hrozných podmínkách, kdy šlo někdy nejenom o zdraví, ale i o život. Jenže chtěli jsme ten hrad zachránit. Za řadu let se na Valdštejně vystřídaly stovky brigádníků a přátel, kteří bez nároku na odměnu, pouze za možnost přespání vykonávali nejtěžší práce. Dodnes mám mezi nimi mnoho přátel. Poznal jsem i manžele Holmanovy ze Starých Hradů. Pan Holman byl při záchraně tohoto zámku jednou z vedoucích osobností a jeho záchraně zasvětil velkou část svého života.

Pane ministře, žádáme Vás, nedopusťte aby došlo k prodeji zámku do soukromých rukou a k zániku tohoto depozitáře. Není žádná záruka, že po jeho prodeji by zde archiv PNP byl zachován.

V Turnově 28. ledna 2007

Za OS Paměť Českého ráje a Podještědí Ladislav Šourek
jednatel

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 19:53:42 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------