Malíř Jan Dědina má pamětní desku v Turnově

*  moh - 3.3.2007

Starostka Tatobit Lenka MaláTURNOV-TATOBITY – Bývalý vynikající český malíř a ilustrátor Jan Dědina má od 15. února 2007 v Turnově pamětní desku. Zásluhu na tom má Občanské sdružení Dědina z Tatobit, které se odkazu malíře Jana Dědiny už roky aktivně věnuje. Deska je umístěna na chodbě Základní umělecké školy a připomíná, že tady před sto lety mistr Dědina ve velkém duchu předvedl turnovské veřejnosti svoji dosavadní uměleckou tvorbu.

     Vzpomínaná výstava se tehdy uskutečnila v srpnu 1909 kreslírně reálného gymnázia Hlavní uvítací projev měla starostka Tatobit Lenka Malá. Rada obce převzala na akcí záštitu.na popud Sdružení přátel umění v Turnově. Mistr Dědina se rok před tím vrátil domů po patnáctiletém exilu v Paříži. Z Francie si přivezl nejen pohlednou ženu a modelku Jeanne Anceauxovou, ale i mnoho výtvarných děl. Umělec byl v té obě v plné tvůrčí síle – bylo mu 39 roků - a na výstavě předvedl na 150 obrazů, akvarelů, kreseb a dalších výtvarných děl. Tehdejší Listy i Hlasy pojizerské přinesly o výstavě pochvalné zprávy. Také předseda Sdružení přátel umění malíř a vlastenec Jan Prousek byl spokojený. Tuto skoro sto let starou událost nyní připomíná práce turnovského sochaře Jaroslava Marka. Pamětní deska je z litého hliníku a mimo základních životopisných dat se z ní mimo jiné dovíme, že Jan Dědina byl přítelem M. Alše, A. Muchy, L. Marolda, a mnoha Desku společně odhalily vnučky malíře Dědiny Jana Čáblíková a Alena Strasmajerovávýznamných francouzských umělců - Rodina, Bourdella i H.T. Lautreca.

     “On v té době měl už za sebou velké tvůrčí období ve Francii,“ vysvětluje k nápisu Petr Pešek, předseda občanského sdružení. Dědina do Francie dezertoval z rakousko-uherské armády. Když skončil výtvarná studia čekala ho vojenská služba. Jeho pluk se dostal do italského Tridentu. Půl roku tam portrétoval důstojnické paničky a potom dezertoval. V Paříži už nějaký čas žil bratr Václav. Jeho počátky jako každého exulanta nebyly jednoduché. Živil se navrhováním reklamních plakátů, pracoval jako Emotivní vyznámí malíři Janu Dědinovi přednesl předseda občanského sdružení Petr Pešek z Tatobitilustrátor. Později se ale v Paříži umělecky prosadil jako tvůrce pařížské secese. Získal mnoho přátel mezi francouzskými umělci i českými emigranty. Jeho díla se dostala do prestižního Louvru, do Národní galerie v Bruselu, vyzdobil i dvě velká divadla. Domů si skutečně přivezl krasavici Jeanne, která mu často stála modelem. Měl s ní sedm dětí. Nyní ještě žijí dvě vnučky - Jana Čáblíková a Alena Strasmajerová,” dodává Petr Pešek.

     A právě obě dámy v dobré náladě a rukou společnou odhalily desku sochaře Jana Marka. Vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu v Nymburku Jiří Černý připojil věneček se stuhami z rodné obce a gratulace. “Nymburk byl prvním místem, Tvůrcem pamětní desky  je sochař Jaroslav Marek kam se Dědina po návratu z emigrace k rodičům uchýlil,” připomněl mimo jiné Jiří Černý.

     Jan Dědina se narodil ve Strakách u Nymburka roku 1870. Své umělecké sklony hlavně výstižnou kresbu a realistickou malbu rozvíjel na Uměleckoprůmyslové škole v Praze u malíře Františka Ženíška a sochaře Josefa Myslbeka. Odtud přešel do ateliéru Maxmiliána Pirnera na Akademii výtvarných umění. Po návratu s nuceného exilu se usadil zpočátku v Nymburce, potom v Praze a nakonec na radu přátel zakotvil v Tatobitech. Z počátku tady měl letní ateliér, později se tady s rodinou usadil.

Zdravici z Nymburka přivezl vedoucí oboru kultury a školství městského úřadu Ing. Jiří Černý. Pod desku umístil i věneček se stuhami     V hlavním projevu o tom hovořila Lenka Malá, starostka obce Tatobity, která převzala nad akcí záštiu. “Chceme důstojně připomenout premiérové vystoupení malíře Jana Dědiny v Českém ráji. Po boku umělce Jana Dědiny dnes vystupuje i starobylá obec Tatobity, která se stala pevným útočištěm jemu i jeho velké rodině. Neokázalý dům skrývající malířův ateliér, se nadlouho stal útulkem nejen v časech pro rodinu složitých, ale poskytl šťastné okamžiky malíři a jeho přátelům. Malířova zahrada, jak mnozí nyní místo umělcova pobytu nazývají, je díky Občanskému sdružení Dědina spravována, dále upravována a věřím, že se toto místo stane naučnou a přírodní oázou pro zájemce i zpestřením pobytu pro Pamětní deska zdobí chodbu Základní umělecké školy v Turnověnávštěvníky Českého ráje.”

     Nakonec pár emotivních slov uvedl Petr Pešek: “S tímto umělcem, který natrvalo zakotvil v blízkých Tatobitech, jsem se velmi často jako chlapec setkával. Mám do dneška uchovanou vzpomínku na jeho velmi krásný vztah k dětem. Jméno jeho tedy bude na velmi správném místě. Myslím, že tato pamětní deska, vytvořená akademickým sochařem Jaroslavem Markem, bude také posílením genia loci, který se v těchto zdech nikdy nepřestal, navzdory protivenstvím, lehce vznášet. Jan Prousek pronesl kdysi tuto památnou větu: “Každý národ jeví se umělecky potud svým, pokud zná a dbá svého, byť i sebe jednoduššího přirozeného vkusu a slohu. Děkuji vám přátelé.”

     Slavnostní události v Turnově bylo svědky mnoho přátel umění. Přišel se podívat bývalý senátor MUDr. Jaroslav Mitlener i současný PhDr. Jaromír Jermář. Jen za turnovskou radnici se nikdo neukázal.

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 20:01:15 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------