Kněz požehnal v Pipicích zvoničku a sochu světce

*  moh - 22.7.2007

Kněz Jaroslav Gajdošík při svém obřadu hovoří k přítomnýmZáhoří–Pipice – Nově opravenou zděnou zvoničku a opodál stojící sochu sv. Jana Nepomuckého požehnal v sobotu 21. července odpoledne páter Jaroslav Gajdošík ze Semil. Obřadu byla v rekreační osadě pod Kozákovem přítomna bezmála stovka místní i přespolních. V posledních letech je to už po šesté, co tento kněz žehnal v Záhoří opravené památky.

Voňavým kadidlem vykouřil zvoničku a sochu světce Jana Nepomuckého     Krátce po 17 hodině oznámil slavnou chvíli až příliš naléhavý hlas bronzového zvonku. Vyzvánění se ujal pan Pospíšil z osady Dlouhý. Po úvodní modlitbě a společném zpěvu přistoupil páter Gajdošík k posvěcení nejdříve malé zvoničky a potom sochy českého světce. Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého je státem chráněnou památkou. Stěny kapličky a hlavně její vnitřek vykropil svěcenou vodou a potom ještě vykouřil kadidlem. Při vstupu do zvoničky se vždycky uklonil.

     Obec Záhoří s osadami Dlouhý, Pipice, Proseč a Smrčí leží na severním úpatí Kozákova. Opravám a obnově lidových i církevních památek věnuje vedení obce v posledních letech dost úsilí. Podle informací starostky Miloslavy Koucké, která sama pochází z Po skončení obřadu si obyvatelé a chalupáři připravili z vlastních zdrojů malé občerstveníPipic, zvonička byla nedávno poškozena a musela být proto znovu opravena. Sochu světce už dříve restauroval sochař Petr Roztočil z Malé Skály.

     V obci žije na 500 stálých obyvatel a mnoho chalupářů. Památky jsou na hlavních turistických trasách Mikroregionu Kozákov.

     V závěru obřadu pronesl Jaroslav Gajdošík k přítomným řadu pochvalných slov. Kamenná zvonička a socha sv. Jana Nepomuckého v PipicíchPoděkoval řemeslníkům a všem, kteří mají na záchraně památek zásluhy. Osobně poděkoval starostce Záhoří a zastupitelstvu, díky nim patří v Římskokatolické farnosti sv. Petra a Pavla v Semilech k těm nejlepším vesničkám. Svěřil se, že při svých cestách obec chválí a dávají ji za příklad. Také pod Kozákov rád přivádí své hosty.

      “Je to dědictví po našich předcích, které zase v pořádku předáme dál,” uvedl na závěr sobotní slavnosti Jaroslav Gajdošík. Místní obyvatelé i chalupáři potom připravili nadaleko zvoničky malé pohoštění.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 21:44:07 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------