Sochař Jiří Novák chystá repliku Naděje

*  moh - 6.3.2008

To je alegorie Naděje, říká Jiří Novák. Plastika už není v dobrém stavuHrubá Skála - Doubravice – Tlaková níže Emma doprovázená silnou vichřicí na čas zastavila i tvůrčí práce akademického sochaře Jiřího Nováka. Známý umělec si v přírodním ateliréru pod zámkem ještě s pomocníkem připravil pořádný pískovcový blok, kterému postupně vdechne podobu původní barokní sochy Naděje.

“To, co vidíte je dílo barokního sochaře Josefa Herschera ze zámku v Manětíně na Plzensku,” říká Jiří Novák a na širší hranu pískovcového kvádru, který stojí vedle předlohy, si tužkou poznamenává hrubý obrys a různé značky. Pískovec má něco přes dvě Naděje je vysoká  230 cm a sochař na její repliku použije tvrdý pískovec z Broumovských skaltuny váhy a sochař z něj postupně vytvoří repliku dívky v nadživotní velikosti, která má u nohy kotvu a na ruce holubici. To je alegorie Naděje.

Originál spolu s dalšími šesti plastikami ještě nedávno zdobil balustrádu cihlových teras u zámku v Manětíně. Sochy tam vyjadřují obecné a křesťanské cnosti - Lásku, Opatrnost, Mírnost, Spravedlnost, Statečnost, Víru a právě Naději. Josef Herscher je postupně vytvořil v letech 1730-40.

“Originální plastika není v dobrém stavu, také ostatní díla se postupně renovují. Barokní umělec používal ve své huti místní pískovec obsahující mnoho malých kamínků, které se vydrolují.” Jiří Novák ještě vysvětluje, že si nechal na repliku dovést pískovec až z Broumovských skal, který se vyznačuje dobrou tvrdostí.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 2:41:54 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------