Zdeněk Mrkáček pouštěl hostům slavíka

*  moh - 6.4.2008

Zdeněk Mrkáček pouští záznam nádherného zpěvu slavíkaTurnov - Známý zoolog a biolog Správy CHKO Český ráj Zdeněk Mrkáček v pátek 4. dubna v podvečer veřejně představil ukázky své terénní práce za poslední dva roky.

Ve výstavní síni VD Granát připravil přátelům přírody přibližně čtyři desítky fotografií ptáků, brouků, motýlů, obojživelníků a dalších živočichů. Výstavu mu uvedl jeho kolega - vedoucí správy CHKO Jan Mocek.

Výstavní síň byla plná hostů. Zdeněk Mrkáček oživil vernisáž malými příběhy, které prožil při čekání na co nejlepší záběr. Nakonec si pomohl ještě zvukovou kulisou. Z magnetofonu účastníkům pustil zpěv slavíka a křik hejna jeřábů. Naznačil, že jeho výstava ukazuje jen malý zlomek toho, co lze v našem kraji vidět. Odhaduje se, že na Zdeněk Mrkáček a Josef Konopka (zleva), který patří k amatérským pozorovatelům přírodyúzemí Českého ráje žije na 30 tisíc živočišných druhů. Některé jsou k rozeznání jen pod mikroskopem.

Příroda kolem nás se stále mění, jako náš život. Některé druhy rostlin a živočichů kolem nás mizí, například tetřívek, jeřábek. Další se zase vracejí. Nově se například u nás vyskytuje jeřáb popelavý nebo krkavec.

Vernisáž byla příležitostí i pro setkání s lidmi, přáteli, ornitology. Byl tam například Mirek Medek ze Všeně, Josef Konopka z Bělé a další. Například Josef Konopka se v minulosti postaral o první pozorování pisily čáponohé v západních Čechách. Výstava fotografií Zdeňka Mrkáčka ve výstavní síni Granátu potrvá až do 16. května.



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 16:06:35 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------