Symbolický hřbitov horolezců

S.  Svoboda - 7.6.2008

Nedaleko od Mariánské vyhlídky můžete sestoupit po železných schodech k symbolickému hřbitovu horolezců. Byl otevřen v roce 1971 na památku tragického osudu expedice Peru 1970.

Symbolický hřbitov horolezcůUž v šedesátých letech dvacátého století klíčila myšlenka na vybudování symbolického hřbitova horolezců. Památník byl nakonec založen k uctění památky členů expedice “Peru 1970“.

Výprava, připravovaná od r.1968, mířila původně na Aljašku dobýt vrchol Mount McKinley. Ale v roce 1970 to z politických důvodů již nebylo možné. Jako náhradní cíl bylo vybráno Peru.

V dubnu 1970 vyrazila do Peru horolezecká expedice ve složení:
Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban.
Expedice plánovala podniknout prvovýstup jižní stěnou na Huonday (6 395 m.n.m.) a poté vystoupit na vrchol Huascaránu (6 768.m.nm.).

Výpravě jako by již od počátku nepřálo štěstí. Nejprve 18.května 1970 zahynul Ivan Bortel a o 13 dnů později, 31.května 1970, zahynul celý zbytek výpravy pod lavinou, kterou uvolnilo ničivé zemětřesení. Kromě československých horolezců zahynulo také přibližně 75 000 obyvatel Peru. Smrt všech členů expedice byla potvrzena až 11.6.1970.

Ve Skaláku se 11.7.1970 konala tryzna za zemřelé horolezce a bylo zde rozhodnuto o vybudování památníku. Byla pro něj vybrána skalní kotlina pod severovýchodní stěnou Nekonečné věže, nedaleko Mariánské vyhlídky. Autory památníku jsou akademický sochař Jiří Seifert a ing. arch. Josef Patrný. Na jaře 1971 byl památník dokončen a slavnostně otevřen k prvním výročí tragédie v Peru. Podoba památníku je prostá, ve stěně Nekonečné věže, pod plastikou puklého slunce, jsou tabulky se jmény zahynulých horolezců.

Později byla na skalní stěnu památníku doplněna jména horolezců, zahynulých od 2. sv. války a těch, kteří zahynuli za okupace.
Každým rokem přibývají na skále nové štítky se jmény těch, jimž se jejich koníček stal osudným.

Dlouhá léta byl památník před návštěvníky poněkud utajený, nevedla k němu značená cesta. V současnosti památníkem prochází žlutá turistická značka k Sedmihorkám.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 3:38:35 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------