Historická zvonice vstává z popela

*  moh - 24.10.2008

Obnovená zvonice vyrůstá vedle kostela sv. Jakuba VětšíhoŽelezný Brod - Mnoho zvědavců sleduje v těchto dnech poblíž děkanského kostela sv. Jakuba Většího montáž obnovené historické zvonice. Podobný obrázek mohli vidět jen naši dávní předkové, protože původní dřevěnou zvonici stavěl Jan Jiří Volkert roku 1761. Podpálena žhářem pak vzala za své i se zvonem vloni v květnu.

Obnovu starobylé zvonice mají na starosti tesaři a truhláři ze Stavebníhutě ze Slavonic v jižních Čechách. Opravenou a rozloženou zvonici si nyní přivezli do Železného Brodu. V konstrukci obnovené zvonice jsou využity některé původní -  požárem ožehlé - ale ošetřené dubové trámyPo požáru ošetřené a památkáři vybrané původní trámy doplnili novými a kostru zvonice si na Malém náměstí pod kostelem nejdříve sestavili. Potom díly jeřábem dopravovali na kamenné základy. Ke spojování trámů používali železné kramle a kovářské šrouby.

Práce bedlivě sledoval zvoník Vladimír Hlubůček: „Byla to ohromná podívaná, jak parta pěti lidí za pomoci autojeřábníka předváděla stavební koncert. Byla to úchvatná podívaná. Nejdříve na základový rošt jeřábem ukládali čela a potom spojili trámy k sobě. Nejkrásnější pohled byl, když se celá střecha vznášela na jeřábu, a jak přesně zapadla na své místo. Tak pracovitou partu výborných řemeslníků jsem snad ještě v životě neviděl,” nechal se pracovitými Jihočechy unést Vladimír Hlubůček.

Při naši návštěvě zvoník ještě radil pracovníkům technických služeb města, jak dozdít základy k základovým trámům. Nyní truhláři kostru zvonice pokrývají smrkovými prkny a lištami. Po neděli nastoupí další parta ze Slavonic, která už bude na kostru přidělávat dřevěné šindele. Dostane se i na jemnou konstrukci špičky zvoničky.

S penězi na náročnou obnovu starobylé zvonice Železnému Brodu významně pomůže ministerstvo kultury a také krajský rozpočet. Do zvonice se potom přemístí nový a vysvěcený zvon Jakub Větší. Na trámové stolici však bude místo i pro další dva zvony, které si město objedná od zvonaře Petra Rudolfa Manouška.

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 20:13:08 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------