26.4.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čte 690 lidí.

Počet přístupů

3070

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

reklama


www.ceskyraj.info  - Ubytování v Českém ráji
www.primadovolena.cz - Ubytování v České republice 

Vyšlo: 27.9.2004 Rubrika: Cykloservis

Bitva na Zlaté stezce
     Ve stejný den, kdy na RajNetu vyšel článek "Létají v tom jeřábi?", byl v EkoListu po drátě zveřejněn článek "Značkovací bouře v Českém ráji", převzatý z tištěného EkoListu srpen–září 2004. Zdá se, že jeho autor spoléhá na krátkou pamět účastníků jarního sporu o cyklistice, když odpor proti akci s cedulemi a rušením tras označuje za "humbuk" a snaží se vyvolat dojem, že nešlo o konfrontaci institucionální ochrany přírody s nejsilnějším návštěvnickým segmentem v Českém ráji. Ve vztahu k návštěvníkům provádí Správa CHKO svérázný marketing a snaží se přes média ovlivňovat veřejnost.

     V některých ohledech se to bohužel daří. Názor na smysl a poslání CHKO vyjádřila její vedoucí, paní Dr. Šoltysová přímo na RajNetu: "Zvláště chráněná území se vyhlašují z určitého důvodu a jsou určena k ochraně krajiny, biotopů a jednotlivých druhů rostlin a živočichů. V rámci republiky se zvláště chráněná území vyskytují na cca 15 % rozlohy, zbylých 85 % je plně k dispozici všem." [1]

     Žádná z českých vlád neformulovala státní politiku ochrany životního prostředí a přírody tak, že na části území České republiky jsou patřiční pouze zástupci fauny a flóry, jejich ochránci a jim sympatičtí obyvatelé či návštěvníci. Výběrový režim se naštěstí nepodařilo zavést ani v Českém ráji. Prozatím je soustavně zdůrazňováno, kdo ze zbytku populace je v CHKO vítán a kdo ne. V novinách jsou označováni rozliční škůdci, postupováno je podle osvědčeného receptu kolektivní viny. Nejdříve byli vymítáni trampové, později horolezci a v posledních létech cyklisté. Mezitím region a jeho přírodu relevantně poškozovalo a poškozuje nešetrné hospodaření, vandalství a zanedbávání údržby téměř čehokoliv. O rozvoji turistické infrastruktury, pokud nejde o konkrétní soukromý penzion nebo restauraci a pod., se mluvit rovněž nedá. Pamětníci mohou posloužit historkami, jak byla ve spolupráci s Veřejnou bezpečností lapána, perlustrována a pokutována individua neoprávněně bivakující na uzemí CHKO, i když si potmě a omylem rozbalila spacák u cesty metr za hraniční cedulí. V noci se do skalních měst strážci socialistické zákonnosti příliš neobtěžovali. V současnosti je veden až na výjimky mediální či administrativní boj. Není však méně legrační, jak ukazuje právě případ cykloturistiky.

     "Na mnoha místech se ukázalo, že Český ráj se nehodí současně pro pěší turisty a cyklisty. Mnoho lidí, hlavně důchodců, se na cesty mezi cyklisty už bojí chodit a zůstávají doma," sdělovala Správa CHKO prostřednictvím ČTK na konci loňské sezóny. [2] Z pohledu ochrany přírody je patrně vítaným návštěvníkem virtuální pěší důchodce. Nežádoucí jsou zcela reální a aktivní senioři, kteří často i s vnoučaty po Českém ráji jezdí na kole. Protože pěší turisté nejsou ohrožený druh, bylo třeba přiložit pod kotel ochranou přírody. Např. letos v lednu byla veřejnost strašena zvěstí, že cyklisté "krajinu Českého ráje posledních několik let masivně devastují..." [3] Čím konkrétním by asi autor zdůvodnil výraz "masivní devastace" a jak by potom označil stav krajiny na Mostecku a Sokolovsku? Zdánlivě méně nehorázná jsou tvrzení jako "neustále rostoucí počet turistů na kolech neprospívá přírodě," nebo "kola škodí přírodě, takže by ji toto omezení pomohlo chránit" atd. [4] Které škody způsobili výhradně cyklisté přírodě za zhruba osm roků, kdy po Českém ráji ve větším počtu jezdí?

     Zřejmě má jít o škody erozní, jiné poškozování přírody a krajiny těžko s cyklistikou spojovat. Jediný traktor zařídí na lesní či polní cestě větší spoušť, než by najednou napáchali všichni cyklisté, kteří tudy projeli od doby vynálezu jízdního kola. Koryta do pískovce v exponovaných místech skalních měst nevyšlapali cyklisté atd. Nejsem asi sám, koho takový hon na čarodějnice znechucuje a ledacos mu připomíná. V časopisu Reflex se objevila zpráva: "Americká International Mountain Bicycling Association… zveřejnila výsledky vědeckých výzkumů, které zkoumaly vliv bikingu na přírodu. Pokud jde o to nejviditelnější a mediálně nejpropíranější, tedy poškozování cest a pěšin pneumatikami, studie konstatovala, že kolo neudělá větší škodu než podrážka bot. Největším ničitelem jsou koňská kopyta (pomineme-li samozřejmě traktory lesníků). Ani vegetace v okolí cest není jízdou narušována, stejně tak neplaší cyklisté zvěř více než pěšáci…" [5] Nedělám si iluze, že by zkoumání mohlo vyznít v neprospěch zadavatele. Příroda je však pro lidi příliš cennou hodnotou na to, aby stejně a pouze v obráceném gardu argumentovaly a konaly instituce, které o ni mají pečovat. Jednostranná publicita o cestovním ruchu v Českém ráji podsouvá veřejnosti názor, že cyklisté v celé oblasti nemají co pohledávat. Zneužíváno je přitom obecné přesvědčení o potřebě chránit přírodu.

     K čemu fakta, když stačí fabulace. Vylíčit ježdění na kole v ponurých barvách a shodit podnikatele v turistických službách, protože si dovolili nesouhlasit s postupy Správy CHKO? To se vejde do jedné věty: "Autobusy nebo vlaky vypravované z velkých měst obvykle najednou vyplivnou stovky nezřídka zdivočelých účastníků jednodenních výletů, kteří se rozjedou po cestovkami doporučených trasách." [6] Následky kreativního zpravodajství jsou vidět na Zlaté stezce mezi Valdštejnem a zámkem na Hrubé Skále a na ostatních cestách i silnicích (!) v regionu. Nejen, že se podařilo otrávit atmosféru a vypěstovat antagonismus mezi návštěvníky. Chabé mozky na obou stranách zbytečné barikády jsou nepřímo podněcovány ke konfliktnímu jednání. Recept má Správa CHKO pohotově: "Zrušení tras (pozn.: pro cyklisty) pomůže snížit množství srážek. Právě mezi Valdštejnem a Hrubou Skálou k nim dochází velmi často." [7] Velmi často znamená denně, týdně či jednou za rok? Je někdo ochoten a schopen doložit počet případů a pravdivě uvést, kdo je zavinil?

     Jako ústupek je navrhováno "přeložení cyklotrasy na silničku jdoucí kolem Krokodýla" [8]. Záměna jedné turisticky frekventované cesty druhou, rovněž silně frekventovanou, údajně zabrání "srážkám". Čtenář dojatý takovou péčí snadno přehlédne, že lidem na kolech bude odepřen výhled na panorama Skaláku a místo na Hrubou Skálu dojedou do Sedmihorek. Nebo je kalkulováno s tím, že se situace nezmění, mediálně vyhrocený konflikt se ještě rozšíří a slavně zvítězí nesmyslná teze, že cyklisté do Českého ráje nepatří? Ledacos naznačuje výrok Dr. Šoltysové citovaný týdeníkem Profit: "Rozvoj cykloturistiky není posláním chráněné oblasti." [9] Potírání cykloturistiky pravděpodobně posláním CHKO je. Kritický úsek Zlaté stezky je co do parametrů komunikace a hustoty návštěvníků srovnatelný např. s Viničnou stezkou v Jizerských horách nebo s cestou podle Schwarzenberského plavebního kanálu na Šumavě. Ne že by na těchto turistických komunikacích nikdy nedocházelo ke kolizním situacím. Pouze v Českém ráji jsou však pěší výletníci soustavně přesvědčováni, že cesty mají sloužit výhradně jim a škodliví cyklisté na ně nepatří. V době, která si nepotrpí na slušnost a ohledy, spolehlivě uspěje sázka na špatné lidské vlastnosti.

     "Úbytek pěších turistů poznamenal i poptávku po službách informačního centra správy CHKO u rybníka Věžák... Lidé projíždějící kolem infocentra na kole totiž na rozdíl od pěších většinou nezastaví," píše se v již zmiňované zprávě ČTK [10]. Není to náhodou tak, že pěších ubývá, protože v souladu s módou přesedají na kolo? Mohou za pokles zájmu o informace cyklisté nebo atraktivnost a způsob podávání těchto informací? Nicméně vidina jediného správného návštěvníka, který do Českého ráje přijíždí obdivovat přírodu, vnímat ji všemi smysly a vzdělávat se, pronásleduje některé ochránce přírody jako obsese. "Jde hlavně o Plakánek pod hradem Kost, kde lidé namísto vnímaní nedávno zřízené naučné stezky musí dávat pozor, aby je některý z řady cyklistů nesrazil," [11] nebo razantněji "Cykloturisté, svévolně okupující úzkou stezku, představují nebezpečí hlavně pro pěší turisty, kteří namísto prohlídky Plakánku mohou skončit v nemocnici." [12] Dramatické líčení podporovalo jarní akci se zákazovými cedulemi, které během doby permutovaly na informační – rozsahem a provedením evidentní pokus znechutit a následně vyhnat cyklisty a podobné "škůdce" na oněch zbývajících 85 % území v republice. Pokus nevyšel, vzbudil nečekaně silný odpor. Do sporu se musely zapojit i další odpovědné instituce. A tak se objevilo krizové východisko. Jak jinak, přibudou další cedule. "Rádi bychom osadili tabulemi stávající cyklotrasy. Využijeme tak již existující sítě cest a nebudeme ji rozšiřovat... Cedule upozorní lidi na přírodní zajímavosti či na atraktivní krajinu." [13] Titulek článku "Český ráj čeká na naučné stezky" je rovněž výmluvný. Konečně se málo vnímaví návštěvníci dozvěděli, co jim v Českém ráji celou dobu chybělo. Naštěstí se brzy dočkají.

     I když se to někomu může jevit nepochopitelné, vstupenkou do chráněných území není vášeň pro přírodu a v ní probíhající procesy. Většina lidí vyhledává Český ráj a podobné oblasti, protože je tam docela obyčejně hezky. A podle svého založení tady tráví volný čas. Někdo se skutečně zajímá o přírodu, někdo o památky, jiný třeba navštíví koncert na Valdštejně. Další slézá skalní věže nebo se jen koupe v rybníku, toulá se po lese či jezdí po kraji na kole. Někdo si oblíbil určitý hostinec v regionu a neváhá ho navštěvovat. Možností a jejich kombinací je asi tolik, kolik je návštěvníků, pokud mají svobodu volby. V chráněných územích zákon umožňuje tuto svobodu omezovat v zájmu přírody, nikoliv podle zájmu ochranářů.

[1] Re: Paní doktorko, komentáře k Cykloturistice s otazníky, RajNet 20.4. 2004
[2] V létě dělali v Českém ráji problémy především cyklisté, ČTK 27.9. 2003
[3] Stop cyklistům, Právo 8.1. 2004
[4] Český ráj ruší důležitou cyklotrasu, Mf Dnes 31.3. 2004
[5] Škodí cyklisté krajině?, Reflex č. 24/2004
[6] Český ráj čeká přeznačení cyklotras, Právo 7.4. 2004
[7] Český ráj ruší důležitou cyklotrasu, Mf Dnes 31.3. 2004
[8] K Valdštejnu i na Rotštejn raději jen po svých!, RajNet 17.4. 2004
[9] Podnikatelé povstali proti ochranářům, Profit 17.05. 2004
[10] V létě dělali v Českém ráji problémy především cyklisté, ČTK 27.9. 2003
[11] Český ráj čeká přeznačení cyklotras, Právo 7.4. 2004
[12] Cyklisté porušují zákazy, Právo 27.4. 2004
[13] Český ráj čeká na naučné stezky, MF Dnes 15.5. 2004

Jan Štěpánek
info@vyletynakole.net


Vytisknout článek | *Komentáře pozastaveny | Zobrazit komentáře


Komentáře k článku 

Zobrazit všechny komentáře

ormis - jiný pohled - 30.9.2004 7:38:46
Roman Bém - Re: jiný pohled - 30.9.2004 15:21:02
Cyklista i pesak - Cesty a vysvetleni - 4.10.2004 17:16:05
Ormis - Všeho moc škodí - 5.10.2004 7:26:59
roman bém - to ormis. jednoduchý to není ani trochu - 5.10.2004 12:12:24
ormis - mnoho malickosti - 5.10.2004 15:14:55
Cyklista i pesak - ZNOVU ZADOST O ODPOVED Re: mnoho malickosti - 5.10.2004 16:58:23
roman bém - průkaznost katastrofy - 5.10.2004 18:43:30
ormis - omluva - 6.10.2004 13:32:47
jaroslav mizera - Dotaz - 15.10.2004 12:52:32

 


 

nejčtenější

Hrad Kost.
Osmý div světa - Hrad Trosky
Hrad Valdštejn v Českém ráji.
Znovuzrozený Zámek Dětenice
Zámek Humprecht
Jeskyně lásky – Adamovo lože
Zámek Hrubý Rohozec
Hrad Valečov
Mladý truhlář a restaurátor poutal pozornost fotografů
Radeč

doporučujeme



RESTAUROVÁNÍ A OPRAVY NÁBYTKU JABLONEC

UBYTOVÁNÍ V ČESKÉM RÁJI

PENZION TROSKY

UBYTOVÁNÍ NA CHALUPĚ

Klokočské skály

***

Stalking - nebezpečné pronásledování

WWW.ANTIK-KNIHY.CZ
*

krátce ...

15.12.2013 4:47:50
POzvánka na: Den v ráji v ZŠ Rovensko pod Troskami v pondělí dne 16.12.2013 od 15.00 do 16.30 hodin - Den otevřených dveří v budově Základní školy v Rovensku pod Troskami.
24.9.2013 21:44:12
Výstava k výročí 110 let místní dráhy Jičín - Turnov se koná 28.9.2013 a 29.9.2013 na zimním stadionu v Rovensku pod Troskami. Milovníci a milovnice mašinek a strojů si příjdou na své. Občerstvení samozřejmostí. Těšíme se na vaši návštěvu.Více na www.rovensko.cz
8.7.2013 11:42:14
Český ráj v obrazech Libuše Šmejcové : Prodejní výstava obrazů a obrázků rovenské malířky Libuše Šmejcové v městském muzeu v Rovensku pod Troskami. Od 28.9.2013 do 29. 9.2013. Otevřeno: 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.Více na: www.rovensko.cz
31.5.2013 10:33:32
Hrad Rotštejn - Vážení návštěvníci, ve dnech 1.-3.6.2013 bude hrad Rotštejn z důvodu chladného a deštivého počasí uzavřen.
Výstava plyšové štěstíčko je ve dnech 1.-2.6.přeložena na obecní úřad v Klokočí od 10:00 do 17:00.
Turistické známky, střípky a vititky bude možno zakoupit na výstavě.
Děkujeme za pochopení. H.T.Hlubučková,kastelánka
20.5.2013 18:03:00
Tatobity - pátek 24.5.2013 9,30 - 10,30, kdy na parkovišti za OÚ v Tatobitech bude jedna z kontrol Oldtimer Bohemia Rally 2013 FIVA. Krásná historická autíčka, krásné obleky......
9.5.2013 16:47:43
Turnov : Policisté v regionu šetří zvlášť zavrženíhodný čin, a to krádež ozdobných bronzových secesních artefaktů z hrobku továrníka Josefa Boháčka na turnovském Mariánském hřbitově. Továrník Boháček byl ve své domě významný zdejší mecenáš, v roce 1916 obdržel i čestné občanství města. Boháčkovu hrobku spravuje Muzeum Českého ráje jako výraz díků. Továrník mu odkázal v roce 1926 svůj hostinec ve Skálově ulici. Muzeum ho změnilo ve své sídlo. Škoda je odhadována na čtvrt milionu korun!
27.4.2013 17:28:12
Řidiči pozor - Hrubá skála -Odbor dopravní jako příslušný silniční správní úřad informuje, že v době od 1. 5. do 31. 7. 2013 bude uzavřena silnice č. III/27921 z Hrubé Skály do Rokytnice. Důvodem je výstavba nového mostku přes občasnou vodoteč, kterou bude provádět společnost Skanska, a.s. Bezpečný průchod chodců bude v uvedeném místě řešen provizorní lávkou.
4.4.2013 7:32:42
Turnov - Ing. Tomáš Hocke, starosta města, zve občany na setkání, jehož součástí bude projednání studie vnitroměstské dopravy zpracované firmou Pudis. Odpoledne se starostou spojené s veřejným projednáním studie vnitroměstské dopravy se uskuteční ve středu 24. dubna 2013 od 16:00 hodin ve velkém sále KC Střelnice v Turnově.
3.4.2013 10:38:25
Železný Brod - Úplná uzavírka Vaňečkovy ulice - Město Železný Brod dokončuje i. etapu projektu Regenerace panelového sídliště Vaněčkova. V rámci prací bude provedena kompletní rekonstrukce obslužné komunikace. Z důvodu těchto prací bude Vaněčkova ulice úplně uzavřena, a to v období od 25.3. do 31.5.2013. Žádáme občany, aby své automobily odstavovali především v ulici Smetanovo zátiší a omezili parkování za obchodem Norma z důvodu nájezdu stavební techniky. Termín dokončení je určen jako nejzazší, ale společně s dodavatelem se budeme snažit dobu uzavírky maximálně zkrátit. Za způsobené problémy se vám omlouváme.
3.4.2013 10:36:24
Komunitní kompostárna Semily bude od dubna otevřena - „V letošním roce bude probíhat ověřovací provoz celého zařízení, jehož účelem bude nejen ověření technologických procesů kompostování, ale i dostatečnost otevírací doby pro veřejnost a možnost svozu zbytků zeleně z území města.,“ sdělil Ladislav Vacátko z odboru rozvoje a správy majetku. Otevírací doba kompostárny: duben až říjen v úterý od 9:00 hodin do 12:30 a od 13:00 do 17:30 hodin, v sobotu pak od 13:00 do 16:30 hodin. listopad až březen od 12:30 do 15:00 jen každou sudou sobotu
14.3.2013 19:42:22
Výluka na železnici Ve dnech 18. až 22. března vždy od 7.50 do 13.00 hodin budou probíhat na železniční trati v úseku Turnov - Rovensko pod Troskami výluky. Vlaky budou nahrazeny autobusy. Důvodem výlukové akce je výřez stromů podél železniční trati. Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy bude na obvyklých místech.
12.3.2013 19:13:22
Nález skleněných figurek v železnobrodské sokolovně Nečekané překvapení přinesl železnobrodským Sokolům úklid jejich cvičebního svatostánku. Kromě archivních materiálů dokumentujících činnost zdejšího Sokola, byla objevena i krabice s téměř dvěma desítkami skleněných figurek sportovců a sokolíků. O historii a původu figurek zatím nic nevíme, ale pravděpodobně pocházejí časového období 40.–50. let 20.století, a podle stylu provedení nejsou dílem pouze jednoho autora. Námětem nejstarších figurek jsou sokolové v krojích, mladší figurky znázorňují sportovce různých disciplin (některé z nich byly pravděpodobně vyrobeny u příležitosti konání první Spartakiády v roce 1955). Figurky je možné vidět ve sklářské expozici Městského muzea během otevírací doby, nebo po předchozí domluvě. Pokud by se našel pamětník, který by k figurkám mohl poskytnout nějaké další informace, nechť kontaktuje Městské muzeum (tel. 483389081, muzeum@zelbrod.cz).
11.3.2013 17:33:27
Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje Vás zve v pátek 15. března 2013 od 16 hodin do Krajské vědecké knihovny v Liberci ( malý hudební sále ve 4. patře)na přednášku Péče o přírodní a kulturní památky zejména Libereckého kraje očima a rukama NNO věnovanou 25 letům působení NNO v oblasi Klokočkých skal.
- přednáší. Hana Talli Hlubučková, zakladatelka O.s.Ochrana Klokočských skal, vstup volný
4.3.2013 10:30:32
Turnov - Zastupitelé města na svém zasedání ve čtvrtek 28. února 2013 zvolili nového starostu města. Stal se jím Ing. Tomáš Hocke. Ve funkci nahradí dosavadní starostku PhDr. Hanu Maierovou, která po podzimních krajských volbách obsadila ve vedení Libereckého kraje post radní pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu a stala se také náměstkyní hejtmana. Na funkci starostky rezignovala na únorovém veřejném zasedání zastupitelstva města Turnova.


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -